Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant silkeaper i privatbolig

Uvanlig funn i Fredrikstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tirsdag denne uken oppsøkte Mattilsynet en privatbolig i Fredrikstad etter et tips om at det befant seg to aper i boligen. Tipset viste seg å stemme, og de to inspektørene fra Mattilsynet fant to hunnaper på to år av sorten silkeaper, skriver f-b.no .

- Apene hadde et bur de sov i om natten, men i tillegg fikk de lov til å boltre seg fritt i huset, sier veterinær og seniorinspektør Ole-Herman Tronerud til Dagbladet.no.

Til Akvariet i Bergen

Eierne av privatboligen var svært imøtekommende da Mattilsynet kom på besøk, og de var inneforstått med at inspektørene måtte ta med seg apene.

- Apene var tatt veldig godt vare på, og de hadde fin form og fasong. Det virket som om eierne hadde greie på det de drev med, sier Tronerud.

Men det er ulovlig å ha aper hjemme i Norge, og dermed ble de to krabatene tatt i forvaring. Nå får de et nytt hjem i den tropiske avdelingen i Akvariet i Bergen.

- Vanligvis blir slike forhold anmeldt, men dette har vi ikke diskutert ennå, sier Tronerud.

Importert fra Danmark

KJÆLNE SILKEAPER: De to silkeapene ble beslaglagt i en privatbolig i Fredrikstad, og der hadde de bodd i omtrent ett år. Foto: Mattilsynet
KJÆLNE SILKEAPER: De to silkeapene ble beslaglagt i en privatbolig i Fredrikstad, og der hadde de bodd i omtrent ett år. Foto: Mattilsynet Vis mer

Sannsynligvis er de to apene importert fra Danmark. Tronerud beskriver funnet som svært sjelden.

- Vi gjør bare et par beslag av aper i året i hele Norge, så det er sjelden. Til sammenlikning beslaglegger vi slanger og øgler nesten ukentlig, forklarer Tronerud.

Han sier at de fleste som importerer ulovlige arter til Norge, gjør det av ren nysgjerrighet.

Utrydningstruet art

- Når vi beslaglegger ulovlige dyr, hører vi stort sett med dyrehagene om de er interessert. Hvis de ikke er det, blir dyrene avlivet, sier Tronerud.

Denne gangen var det imidlertid ikke tvil om interessen for silkeapene.

- Vi har en av disse apene fra før, nå får vi to til. Dermed får vi en fin bestand. Dette er raske, flotte dyr, sier Kees Ekeli, direktør for Akvariet, til f-b.no.

Silkeaper er kjennetegnet ved en silkebløt pels og lang hale. Pelsen har også pynt i form av hårtufser, manker, krager, barter og hårfrynser. De er meget fargerike, ifølge Storenorskeleksikon.no. Familien omfatter til sammen 20 arter. De veier litt under et halvt kilo og kan bli rundt 16 år gamle.

KJÆLNE SILKEAPER: De to silkeapene ble beslaglagt i en privatbolig i Fredrikstad, og der hadde de bodd i omtrent ett år. Foto: Mattilsynet
KJÆLNE SILKEAPER: De to silkeapene ble beslaglagt i en privatbolig i Fredrikstad, og der hadde de bodd i omtrent ett år. Foto: Mattilsynet Vis mer

Silkeapene er utbredt i det sørlige Mellom-Amerika og nordlige Sør-Amerika.

image: Fant silkeaper i privatbolig
TATT GODT VARE PÅ: Eierne hadde tatt godt vare på de to apene, og de to hadde fin fasong.
TO ÅR: De to hunnapene er to år gamle.
TIL BERGEN: Silkeapene får nå nytt hjem i Bergen.
I BUR OM NATTEN: Silkeapene hadde et bur de sov i om natten, men fikk ellers boltre seg rundt i huset.
ULOVLIG: Det er ulovlig å ha aper boende hjemme i Norge.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media