Fant SIM-kort til ranernes mobil

Politiet kan ha skaffet seg et trumfkort i jakten på ranerne: Et SIM-kort til en mobiltelefon ble funnet der de tre fluktbilene ble stukket i brann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Politiet har også sikret seg en sigarettsneip som vil bli undersøkt for å finne eventuelle DNA-spor.

Et SIM-kort kan gi politiets etterforskere mange svar i jakten på de brutale ranerne. I flere av sakene mot beinharde kriminelle miljøer er det elektroniske spor som har ført til siktelse, tiltale og dom.

Politiinspektør Bjørn Andersen vil overhodet ikke kommentere funnene.

Vi er på et stadium i etterforskningen der vi ikke vil kommentere enkelheter og detaljer, sier Andersen til Dagbladet.

Dagbladet vet at SIM-kortet var et av flere interessante gjenstander som ble funnet og tatt med fra området ved Ullandhaug Transformatorstasjon. Det var her ranerne satte fra seg de tre fluktbilene og forsvant. For å skjule sine spor ble det brukt store mengder diesel for å brenne opp bilene. Gjerningsmennene kan ha planlagt at SIM-kortet skulle forsvinne i flammehavet. Teknikerne skal også ha funnet en lighter og en teipbit som skal undersøkes for fingeravtrykk.

Navn og sted

Det mest interessante i et SIM-kort er at kortet kan identifisere et abonnement, korteier og finne ut hvem personen har ringt til. Politiets mobilgranskere kan også finne ut hvor i landet telefonen har vært, ettersom alle samtaler slår inn på basestasjoner rundt i Norge. I hver eneste by er det flere basestasjoner. Analyser av et SIM-kort er en svært omfattende jobb. Politiet er avhengig av å få teleselskapenes tillatelse - og i noen tilfeller rettens godkjenning - til å hente ut data. Politiet må først få fritak for taushetsplikten teleselskapene har, i praksis en formalitet.

Avslører tekstmeldinger

Analyser av et SIM-kort gir også etterforskerne svar på innholdet i tekstmeldinger som er sendt. Med dagens teknologi er det til og med mulig å få ut innholdet i slettede meldinger.

Dagbladet kjenner imidlertid til at de kriminelle bruker uregistrerte kontantkort. Det gir politiet en ekstra utfordring. Men det er mulig å spore samtaler og meldinger fra uregistrerte kort.

Hver telefon har nemlig et såkalt IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identity). Identiteten gjør det mulig å finne ut hvilken telefon kortet har sittet i og om det har vært andre abonnementer på samme telefon.