SAMMEN IGJEN: Minka Disbrow viser et bilde fra 2006 da hun møtte sin datter Ruth Lee (t.v) igjen for første gang på 77 år. Foto: AP/Scanpix.
SAMMEN IGJEN: Minka Disbrow viser et bilde fra 2006 da hun møtte sin datter Ruth Lee (t.v) igjen for første gang på 77 år. Foto: AP/Scanpix.Vis mer

Fant sin elskede datter etter 77 år

Minka (100) ga sin datter bort til adopsjon etter å ha blitt voldtatt i 1928. Nå er de lykkelig gjenforent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) - Jeg har bedt til gud og sagt; Herre, hvis jeg bare får møte henne en gang, skal jeg aldri spørre deg om noe mer, sier Minka Disbrow
Hun håpet, men torde aldri forestille seg fult ut at hun en dag ville se sin Betty Jane igjen, sier Minka til nyhetsbyrået AP.

Ble voldtatt Historien begynner en sommerdag i 1928. Minka Disbrow og venninna Elizabeth var på piknik på et jorde i Sør-Dakota i USA da det plutselig dukket opp tre menn. Det endte med tragedie, begge jentene ble voldtatt og Minka ble gravid.

Trodde på storken - Vi visste ikke hva vi skulle gjøre eller si. Derfor gikk vi hjem uten å si et ord til noen om dette, sier Minka. Etter noen måneder begynte kroppen hennes og forandre seg og hun skjønte ikke hva som skjedde ettersom hun hadde lært at barna kom med storken.

Hadde et bilde Som 17-åring ble Minka sendt bort fra familien for å føde barnet, som deretter ble gitt vekk for adopsjon. Det eneste minnet hun hadde igjen fra sin datter var et lite sort-hvitt bilde som hun hadde pakket inn i et teppe og lagt i en eske. Dette bildet har hun beholdt hele livet.

Prøvde å finne henne I mange år prøvde hun å finne datteren sin gjennom adopsjonsbyrået som hun 77 år tidligere hadde gitt sin datter til, ifølge hun selv av ren kjærlighet og for barnets beste. Hun visste at datteren hadde det bra, men da ledelsen i adopsjonsbyrået ble skiftet ut, fikk hun ikke lengre informasjon om datteren og mistet oversikten over Betty Janes situasjon.

Men så, etter 77 år ble endelig mor og datter gjenforent.

Det skjedde i 2006 etter at Betty Jane, som fikk navnet Ruth Lee av sine adoptivforeldre, fikk helseproblemer og hennes sønn Brian Lee begynte å grave i hennes fortid. Etter å ha søkt på internett fant han navnet til sin bestemor Minka Disbrow i California, og ringte henne på telefon. Minka som hadde håpet hele sitt liv på en slik telefonsamtale, var meget skeptisk da Brian ringte.

- Vil du snakke med din datter, spurte Brian Lee.

Hun trodde knapt det hun hørte på telefonen, og en måned etterpå dro Ruth og sønnen Brian til California med fly for å treffe henne.

Oppdratt av norsk pastor Historien viser at Betty Jane hadde blitt adoptert av en norsk pastor og hans kone og hun vokste opp i Viroqua i Wisconsin, USA. Hun giftet og fikk seks barn. Et av barna er den erfarne astronauten Mark Lee som har flydd rundt jorda 517 ganger.

Da Minka Disbrow fikk se dattera og barnebarnet ble hun overrasket over hvor like de var.

Skal feire 100-års dag - Vi er så like at det er nesten som om vi ikke har vært fra hverandre i det hele tatt, sier Minka Disbrow. Siden den gang har de fløyet frem og tilbake mange ganger. Minka har fått treffe sine barnebarn og oldebarn i Wisconsin og Texas. Til våren skal alle være med på en storstilt feiring av hennes 100-årsdag.

Fantastisk opplevelse - Dette har vært en surrealistisk og fantastisk opplevelse. Av og til tenker jeg at jeg vil våkne opp og at alt bare var en vakker drøm, sier Ruth Lee som nå er 82 år.

Hennes datter Dianna Huhn (55) sier at gjenforeningen har fylt et tomrom i morens liv.

- Jeg har aldri sett henne så lykkelig, sier hun.