Fant sin stjålne båtmotor til salgs på internett

Sesongen for båttyverier er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sesongen for båttyverier er i gang. De siste to årene er antallet tyverier av båter og motorer økt sterkt. Ikke alle er så heldige som mannen fra Rogaland som fant igjen sin stjålne båtmotor på internett.


- Mannen hadde meldt motoren sin stjålet og fått erstatning fra oss. Deretter søkte han blant annonsene på internett etter en tilsvarende motor, forteller skadesenterleder Trond Anfinsen i If Skadeforsikring.

- Han fant en motor av samme type som den han hadde mistet, og tok kontakt med selgeren. Da han kom for å se på motoren, oppdaget han at det var hans egen stjålne motor.


Tyverisesong

Mannen kontaktet politiet, og selgeren innrømmet forholdet. Politiet fant flere stjålne motorer hos mannen, og saken er nå under etterforskning.

- Nå er båtpussen i full gang, og da er det også sesong for tyveri av båter, motorer og annet båtutstyr, sier Anfinsen som er leder for båtskadesenteret i If Skadeforsikring i Bergen.

Han sier at tyvene gjør seg kjent med båteiernes rutiner. De følger godt med rundt i havnene og ser seg ut interessant utstyr som de kan stjele mens båtene står på land.


Båtmotorer populært

Tyveri av båtmotorer er spesielt populært. Noen driver forretning med stjålne motorer, som mannen som ble avslørt i Rogaland. Enkelte stjeler til eget bruk mens utenlandske bander stjeler motorer som de kan ta med seg til hjemlandet.

Anfinsen forteller at If fant igjen flere båtmotorer i Polen takket være merking av motorer og samarbeid med polsk politi.

- Vi fant en rekke stjålne motorer, noen tilhørte våre kunder og noen var stjålet andre steder, sier Anfinsen.


Stjålet på henger

Han advarer også båteierne mot å la båten stå på ulåst henger i båthavn og hjemme i hagen.

- Vi har hvert år eksempler på at båter på henger blir tatt, både fra båthavner og hjemme hos folk. Når båter står på henger, er det et krav i forsikringsavtalen at hengeren skal vært låst enten til trekkvognen eller til et annet fast punkt eller være sikret med kulelås.

Ifølge tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon ble det i fjor begått mer enn 2.200 tyverier av og fra fritidsbåter. De siste to årene er erstatningsutbetalingene økt med 45 prosent.

Anfinsen viser til at det er mulig å merke både båter og motorer for å finne dem igjen hvis de blir stjålet. If krever at motorer på mer enn 9,5 hk og opp til ti år gamle skal være merket.

Det kan settes på et merke så lite som et punktum som inneholder mye informasjon, blant annet serienummer og eier. Ved hjelp av slike merker ble de stjålne båtmotorene i Polen gjenfunnet.

På dyrere båter kan det være fornuftig med en sender som gjør det mulig å peile båten. Den koster en del, men så gir det også rabatt på forsikringen.

(NTB)

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer