Fant sine døde turkamerater

KYRKSÆTERØRA (Dagbladet): Skikongen Ove Aunli (44) var med på romjulsturen, som endte i en dyp tragedie på Kyrksæterøra. Han tok i sin tid initiativet til juletradisjonen med lyktetenning i fjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kjente skiløperen var blant de åtte som tente lys langs «tyskstien» opp til den gjenoppbygde «tyskhytta» på Kjørsefjellet onsdag: En i utgangspunktet hyggelig fjelltur som brått ble snudd til et mareritt.

Aunli så tre av sine turkamerater skli utfor en bratt fjellskråning. Han var etterpå med på å finne to av dem omkommet.

John Terje Jameson (46) fra Trondheim og Erling Witsøe (38) fra Kyrksæterøra mistet begge livet. Ifølge politiet har de sklidd 130 meter nedover fjellet.

Initiativtaker

Ove Aunli var den som for tre- fire år siden tok initiativet til disse juleturene langs «tyskstien». Det opplyser Håvard Merkesnes, som også var med på turen onsdag.

- Ove greier ikke å sitte hjemme. Han må ut i naturen, forklarer Merkesnes.

Jan Holm er en annen sentral skikkelse i denne sammenheng. Han fikk for få uker siden æresbevisningen «Årets hemnværing» for sin innsats med å gjenoppbygge «tyskhytta».

Hytta, som er på 2,5 X 4 meter pluss tårn, sto ferdig i fjor sommer. Den inneholder bord, brisk, stoler og propanutstyr.

- «Tyskhytta» har fungert som et fint turistmål. Vi er mange som går tur opp dit mange ganger hele året rundt, sier Holm.

Ble hjemme

Han bruker være med på lyktetenningen hver dag i jula, men ble hjemme sist onsdag, fordi han hadde bursdag.

- Men jeg hadde kontakt med dem som dro opp på fjellet. Ove Aunli ringte meg fra hytta og gratulerte meg med dagen. Jan Holm opplever dødsulykken som en tragedie, selvsagt for de omkomne og deres familier, men også for «tyskstien» og «tyskhytta».

Taus

Ove Aunli - som var en av verdens beste langrennsløpere i mer enn et tiår - ønsket i går ikke å snakke med Dagbladet om tragedien i Kjørsefjellet. Det fikk vi opplyst av hans kone Berit, som også er kjent for sine prestasjoner i skiløypa.

Pårørende og overlevende etter ulykken har i tida etterpå fått bistand av lege, psykiatrisk sykepleier og prest.

- De som kom ned fra fjellet med livet i behold, er sterkt preget av ulykken. Det var ikke slik turen skulle ende. Dette var jo en hyggelig romjulstur, som ble en forferdelig tragedie, sier lensmann Håvard Kaald.

<B>FANT DE DØDE:</B> Ove Aunli