Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant sjelden bie etter 124 år

Rødknappsandbien er oppdaget på hemmelig sted i Akershus.

SJELDENHET: Rødknappsandbien er svært nær utrydning i Norge, og har ikke blitt sett i Akershus siden 1887. Nå har forskere funnet en bestand av villbien i fylket. Foto: Agne Ødegaard
SJELDENHET: Rødknappsandbien er svært nær utrydning i Norge, og har ikke blitt sett i Akershus siden 1887. Nå har forskere funnet en bestand av villbien i fylket. Foto: Agne Ødegaard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En bestand av rødknappsandbien, Norges sjeldneste bieart, er oppdaget i Akershus. Her ble villbien med det vanskelige navnet sist sett i Ås kommune i 1887.

Funnet av rundt 50 hunnbier blir dermed den største av bare to bekreftede bestander i Norge. De siste åra har en håndfull individer, som klamrer seg til en eksistens ved Fredriksten festning i Halden, vært den eneste kjente forekomsten.

- Dette er en av få insekter som kan trues av samlere, så vi går ikke helt konkret ut med hvor vi fant dem. Det er et lite område rundt Gardermoen, sier entomolog og seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Dagbladet.

- Vi fant dem ved en tilfeldighet, da vi egentlig var ute for å finne ukjente arter som del av Artsdatabankens Artprosjekt, legger han til.

Svært sårbare Biearten, en av landets største, levde godt i Sør-Norge og Europa fram til 50-tallet. Da kollapset alt, hovedsaklig på grunn av omlegginger i landbruket som ødela de spesifikke forholdene den trenger for å overleve.

KNIVER OM GODBITENE: Rødknappsandbien er avhengig av pollen fra planten rødknapp. Konkurransen med andre arter - som humler på bildet - er imidlertid hard, noe som kan legge ytterligere press på bestanden. Foto: Frode Ødegaard
KNIVER OM GODBITENE: Rødknappsandbien er avhengig av pollen fra planten rødknapp. Konkurransen med andre arter - som humler på bildet - er imidlertid hard, noe som kan legge ytterligere press på bestanden. Foto: Frode Ødegaard Vis mer

Den er helt avhengig av solvarme, sandholdige skråninger for å bygge reir, og disse må være nær gode forekomster av vertsplanten rødknapp som pollenkilde.

I dag er biens fotfeste så dårlig i Norge at én uvøren person med gressklipper i verste fall kan utrydde den.

- Vi er helt avhengige av det forvaltes riktig. Den kan bli slått ut på grunn av tilfeldigheter. Ved Fredriksten festning har redningen vært at gressklippere ikke kommer til rødknappene helt inntil muren, men nå er det sluppet fri tambier i området som er en trussel, sier Ødegaard.

Kresen på været En dag i rødknappsandbiens fire uker lange liv er fokusert som en laser på én ting: Pollen. Dersom det er godt vær, flyr den fra rødknapp til rødknapp og samler næring «små nistepakker» som larvene i reiret fôres med, men straks det blir overskyet nekter den å fly videre.

På grunn av størrelsen er den vanskelig å overse, og Ødegaard utelukker ikke at det finnes flere uoppdagede bestander rundt i Norge.

FUNNET HER: Rødknappsandbien ble oppdaget i nærheten av den livsviktige vertsplanten rødknapp i Gardermoen-området. Bien er ettertraktet blant samlere, og forskerne vil ikke si nøyaktig hvor den ble funnet. Foto: Frode Ødegaard
FUNNET HER: Rødknappsandbien ble oppdaget i nærheten av den livsviktige vertsplanten rødknapp i Gardermoen-området. Bien er ettertraktet blant samlere, og forskerne vil ikke si nøyaktig hvor den ble funnet. Foto: Frode Ødegaard Vis mer

- Om du ser en, må du ta vare på rødknapplantene i området. Ikke slå de før etter avblomstringen. Og gjødsling av næringsfattige tørrenger er fy-fy, påpeker insektforskeren.