- Fant skadde dyr hos pelsdyr-sjefen

- Ikke overraskende, mener Dyrebeskyttelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mattilsynet i Rogaland skal ha funnet skadde og døde dyr hos styreleder Bertran Trane Skadsem i Norges Pelsdyralslag. Omtrent alle de 350 pelsdyrfarmene i landet er medlemmer i Pelsdyralslaget. 

Flere titalls skadde og døde dyr skal ha blitt funnet på pelsfarmen til styrelederen i Norges Pelsdyralslag, ifølge Dyrebeskyttelsen Norge. Noen av dyrene skal ha hatt store, ubehandlede skader, andre skal ha hatt tvangsadferd.

- Ikke overrasket - Vi fant dyr med skader på hode og hale, samt døde dyr. Det er åpenbart dyr som ikke har fått tilsyn. Mange av dyrene var i en dårlig tilstand, sier Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen til Dagbladet.

Eidsmo sier han ikke var overrasket over å finne samme forhold som Dyrebeskyttelsen avdekte for en og en halv uke siden, hos lederen for pelsdyrsnæringen.

- Vi forventet å finne det samme hos lederen, og det gjorde vi.

- Det viser at disse forholdene er svært representativt for næringen. Vi ikke har ført noen bak lyset, bildene vi viser at forholdene gjelder ikke bare noen «råtne epler» i næringen. Vi ber nå landbruksminister Lars Peder Brekk om å revurdere sin støtte til næringen, sier han videre.

Taus til kritikken Betran Trane Skadsem, leder for Norges Pelsdyr slag ønsker ikke å kommentere Dyrebeskyttelsens video overfor Dagbladet.

- SKADDE DYR PÅ PELSFARM: Det har blitt funnet skadde og døde dyr på pelsfarmen til  Leder i Norsk Pelsdyralslag Bertran Trane Skadsem. Han sa i intervju med Dagbladet at han ikke trodde på bildene som har rystet Norge den siste uka Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
- SKADDE DYR PÅ PELSFARM: Det har blitt funnet skadde og døde dyr på pelsfarmen til Leder i Norsk Pelsdyralslag Bertran Trane Skadsem. Han sa i intervju med Dagbladet at han ikke trodde på bildene som har rystet Norge den siste uka Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Mattilsynet har vært her på et uanmeldt tilsyn. Jeg venter å se hva de sier. Jeg forholder meg til deres rapport, sier Trane Skadsem til Dagbladet

Seksjonssjef i Mattilsynet i Midt-Rogaland, Ole Aamodt, bekrefter overfor Dagbladet at de var på en uanmeldt inspeksjon hos styrelederen i norsk pelsdyravlslag etter en bekymringsmelding fra Dyrevernsalliansen og Dyrebeksyttelsen.

- Farmen har over 13 500 dyr, og blant disse avdekket Mattilsynet to mink med avvikende adferd, elleve mink med gamle sår, 13 mink med nyere sår - hvorav et par av disse sto i merka bur. Mattilsynet fant også to døde mink, opplyser Aamodt.
- Vi ga varsel om pålegg. Her må man skjerpe det daglige tilsynet, og ha en grundig gjennomgang av nødvendige tiltak.

- Det er ikke tilfredsstillende at man ikke har fastlagte daglige rutiner, sier Aamodt til Dagbladet.

Trodde ikke på bildene Funnene av de skadde dyrene kommer kort tid etter at næringen har lovet å rydde opp etter at Dyrebeskyttelsen kom med urovekkende bilder av dyr med store sår.

Betran Trane Skadsem sa da at han ikke trodde på bildene.

- Det dyret ville jeg ha avlivet, kommenterte minkoppdretteren fra Rogaland da han så et dyr med avrevet bakbein i Dagbladets video på hotellrommet.

GROTESK: Disse bildene skal være tatt på pelsfarmen til styreleder Bertran Trane Skadsem i Norges Pelsdyralslag. Foto: Dyrebeskyttelsen
GROTESK: Disse bildene skal være tatt på pelsfarmen til styreleder Bertran Trane Skadsem i Norges Pelsdyralslag. Foto: Dyrebeskyttelsen Vis mer

Nå viser det seg at han trolig har samme forhold på sin egen farm.

- Skuffa og sint - Jeg hadde ikke venta å se slike tilfeller etter forrige uke. Jeg har gitt klar beskjed om at næringen må rydde opp. Jeg er skuffet og sint, sier Lars Peder Brekk til Dagbladet.

Han så videoen fra Trane Skadsems pelsfarm på Dagsrevyen i kveld.

Torsdag i neste uke har Venstres leder Trine Skei Grande innkalt landbruksminister Lars Peder Brekk til Stortinget for å svare på hva som skal til for at regjeringen går inn for å avvikle pelsdyrnæringen.

Venter med å svare - Hva kommer du til å svare, landbruksminister Lars Peder Brekk?

- Jeg vil først svare på det når interpellasjonen er satt opp til debatt. Men jeg forutsetter at næringa vil rydde opp straks, og at verstingene ikke kan fortsette videre, sier Brekk til Dagbladet.

- Er dette råtne epler eller gjelder disse forholdene hele næringen?

Vis mer

- Jeg vil ikke kommentere enkeltsaker. Jeg har bedt Mattilsynet om å ha flere kontroller og slå hardere ned på slike tilfeller.

- Bare i november, på ti dager, har Mattilsynet hatt over 28 uanmeldte tilsyn, forklarer Brekk.

- Ikke for «kollektiv avstraffing» - Pelsdyrnæringen må ta tak i regleverket og rydde opp, slik at vi får en næring som følger reglene.

- Det betyr at pelsdyrnæringen ikke vil avvikles?

- Jeg er ikke for kollektiv avstraffing i dette landet. Mattilsynet må slå hardere ned på slike tilfeller, og næringen må ta tak.

• Saken oppdateres.

Vis mer
SKUFFET OG SINT: Landbruksminister Lars Peder Brekk sier han er skuffet og sint over bildene, men sier samtidig at han ikke er for «kollektiv avstraffing» på spørsmål fra Trine Skei Grande (V) om hva som skal til for at pelsdyrnæringa skal avvikles.
Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet
SKUFFET OG SINT: Landbruksminister Lars Peder Brekk sier han er skuffet og sint over bildene, men sier samtidig at han ikke er for «kollektiv avstraffing» på spørsmål fra Trine Skei Grande (V) om hva som skal til for at pelsdyrnæringa skal avvikles. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet Vis mer