Fant skadet pinnsvin: - Trolig menneskevold

- Ikke sjeldent, sier Pinnsvinhjelpen.

PINNSVINET: Det lille dyret hadde store mengder luft under huden trolig etter en traume. Foto: Privat
PINNSVINET: Det lille dyret hadde store mengder luft under huden trolig etter en traume. Foto: PrivatVis mer

- Det var som en ballong på venstre side. Under bedøvelse tappet vi pinnsvinet for 320 ml luft, forteller Janne Midtgård, veterinær ved Lillestrøm Dyreklinikk, til Dagbladet.

Hun behandlet et pinnsvin som ble funnet skadet på Ammerud i Oslo forrige uke. Pinnsvinet gikk i sirkler og var svært hoven på den venstre siden.

RØNTGEN: Det ble tatt røntgenbilder av pinnsvinet for å se etter skade på skjelettet. Foto: Lillestrøm Dyreklinikk.
RØNTGEN: Det ble tatt røntgenbilder av pinnsvinet for å se etter skade på skjelettet. Foto: Lillestrøm Dyreklinikk. Vis mer

Da det lille dyret ble tatt med til klinikken, ble han diagnostisert med «Ballon syndrome». Dette er en tilstand hvor det samler seg store mengder luft under huden som følge av traume eller infeksjon.

- Mest sannsynlig var dette forårsaket av skade påført av mennesker, dyr, bil eller en gressklipper, mener Midtgård.

- Ikke sjeldent

Det var Pinnsvinhjelpen som tok med pinnsvinet til dyreklinikken etter å ha mottatt tips fra en tilfeldig forbipasserende. Ingrid Fosse, leder i Pinnsvinhjelpen, forteller at pinnsvinet har det bra etter hendelsen.

- Han har sovet og spist masse, og ligger som han skal, sier hun.

Gitt skadens natur, mener Fosse at pinnsvinet mest sannsynlig ble utsatt for vold av et menneske. Hun forteller at dette slett ikke sjeldent, og at Pinnsvinhjelpen opplever vold mot pinnsvin hver eneste sommer.

- Jeg skjønner ikke hvorfor noen er voldelige mot pinnsvin, ettersom dette verken er aggressive eller truende dyr. En som utøver vold mot et forsvarsløst pinnsvin kan neste gang være voldelig mot et menneske, mener hun.

Pinnsvinhjelpen har ikke anmeldt hendelsen, ettersom de ikke vet hvem som påførte dyret skade.

PHUKET: Elefanten danser til "rave"-musikk for å underholde turister i Phuket Zoo i Thailand, nå er han død. Reporter: Mariann Habbestad. Video: Moving Animals. Vis mer

Økning

Dyrevernsloven paragraf fem presiserer at enhver som har grunn til å tro at dyr blir utsatt for mishandling eller alvorlig svikt snarest mulig skal varsle Mattilsynet eller politiet.

Torunn Knævelsrud, seksjonssjef dyrevelferd i Mattilsynet, mener at dersom et menneske påførte pinnsvinet en slik skade er det et klart brudd på dyrevelferdsloven paragraf 14 og straffbart.

- I fjor anmeldte vi ca. 20 saker om alvorlige brudd på dyrevelferdsloven til politiet, sier hun.

SEKSJONSSJEF: Torunn Knævelsrud er seksjonssjef i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet.
SEKSJONSSJEF: Torunn Knævelsrud er seksjonssjef i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet. Vis mer

Knævelsrud forteller at de har mottatt en tydelig økning i antall bekymringsmeldinger de siste åra. I 2013 lå tallet nede på 3225, mens i fjor fikk Mattilsynet inn hele 12.666 bekymringsmeldinger.

- Den store økningen de første åra skyldes antakeligvis at det tok litt tid å etablere kjennskap til bekymringsknappen vår på nett, forklarer hun.

- Manglende empati

Karianne Muri, forsker ved NMBU veterinærhøgskolen, forteller at noen personer som mishandler dyr har manglende evne til å føle empati.

FORSKER: Karianne Muri fra NMBU. Foto: Privat
FORSKER: Karianne Muri fra NMBU. Foto: Privat Vis mer

- Barn og unge som mishandler dyr gjentatte ganger kan ofte ha andre typer problematferd. Noen av disse kan fortsette med tiltakende aggresjon og annen kriminell atferd i voksen alder. Det gjelder i størst grad de unge som utøver den mest grove og sadistiske dyremishandlingen, sier hun til Dagbladet.

Muri understreker at noen barn som mishandler dyr kan selv ha vært utsatt for, eller vitne til vold eller overgrep.

- Uansett om det er barn eller voksne som står bak, er det viktig at slike saker blir tatt på alvor. Etater som Mattilsynet, politi og barnevern må kommunisere med hverandre om bekymringer, og sørge for tett oppfølging for å forebygge mer vold, både mot dyr og mennesker.

- Utbredt

Ifølge Dyrebeskyttelsen Norge er mishandling av dyr er et utbredt problem her til lands.

Hvert år får de inn mange henvendelser om dyr som lider, enten fordi de ikke blir tatt godt nok vare på av eierne sine, eller fordi mennesker har mishandlet dem med vilje. Henvendelsene gjelder både tamme og ville dyr.

- Det finnes ulike former for dyremishandling. Vanskjøtsel kan være å ikke gi dyret tilstrekkelig vann, mat eller stell. Vold mot dyr, enten for underholdnings skyld eller for å skade, er en grov form for mishandling av dyr, skriver de på sin hjemmeside.

Dagbladet har ikke lyktes i å få tak i dyrepolitiet.