Fant skilpadde igjen etter 10 måneder

Da hadde «Lynet» kommet seg 50 meter fra huset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var sorg i familien Barstad i Risør i fjor sommer da skilpadda «Lynet» forsvant fra familiens hus. Uansett hvor mye familiemedlemmene lette, var «Lynet» som sunket i jorda, skriver Agderposten. - Alle ble veldig lei seg, men vi kunne ikke gjøre så mye med det, sier Maria Barstad (13) til Dagbladet.no.

Gave fra dyreparken

Skilpadden, som er av ukjent opprinnelse, hadde vært familiemedlem siden Maria selv var bare ett år gammel. Da hadde dyreparken i Kristiansand fått inn så mange skilpadder som var smuglet ulovlig til Norge at de ga bort flere skilpadder til astmatiske barn.

- Det var veldig trist. Jeg trodde «Lynet» var død, jeg hadde ikke regna med å se den igjen, forteller hun. - Etter hvert måtte vi gå videre.

Tint opp av vårsola

Dermed gikk det både sommer, høst og vinter i sørlandsbyen. Men med vårværet fulgte det en gledelig overraskelse

- Nabojenta så plutselig en svær jordklump gå over veien. Hun har passet «Lynet» før og så at det var den, forteller Maria. Skilpadda var veldig skitten, men ellers i godt hold da den ble funnet rett i nærheten av hjemmet etter en lang og strabasiøs ferd. «Lynet» har spist seg gjennom sommeren og deretter gravd seg ned og sovet gjennom vinteren. Da har den ikke trengt å spise.

Da vårsola begynte å varme opp skallet, våknet «Lynet» og kom ut igjen fra sitt godt bevarte skjulested.

GLADE EIERE: Anne Sørensen (13) og Maria Barstad (13) er glade for at «Lynet» har kommet til rette. - Jeg trodde den var død, sier Maria. Foto: ELSA SØRENSEN
GLADE EIERE: Anne Sørensen (13) og Maria Barstad (13) er glade for at «Lynet» har kommet til rette. - Jeg trodde den var død, sier Maria. Foto: ELSA SØRENSEN Vis mer

Dyrevennlig familie

- Nå går den rundt i stua. Vi bader den hver dag, og den får masse mat og drikke, sier Maria fornøyd. Hun kan likevel merke at «Lynet» ikke er helt seg selv enda.

- Den er veldig trøtt, sier hun.

«Lynet» er ikke alene om å få kjærlig omsorg i familien Barstad.

- Vi har to kaniner, og pappa skal få fisker, forteller Maria.