Fant skipsvrak fra 1800-tallet på Askøy

Hvorfor det sank, og hva som lå i lasten, er et mysterium.

ÅSTEDET: Vraket ble først påvist i forbindelse med reguleringsarbeid i havneområdet i fjor, da dykkere fant noen kobberbolter som stakk opp fra sanden. Nå har arkeologene gravd opp godt bevarte deler av skuta som trolig sank på slutten av 1800-tallet. Florvåg var på den tida et ankringsområde for skip. Foto: Eirik Herdlevær Søyland/Bergens Sjøfartsmuseum
ÅSTEDET: Vraket ble først påvist i forbindelse med reguleringsarbeid i havneområdet i fjor, da dykkere fant noen kobberbolter som stakk opp fra sanden. Nå har arkeologene gravd opp godt bevarte deler av skuta som trolig sank på slutten av 1800-tallet. Florvåg var på den tida et ankringsområde for skip. Foto: Eirik Herdlevær Søyland/Bergens Sjøfartsmuseum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter å ha ligget skjult på bunnen av havna i over 100 år, er arkeologer i ferd med å grave opp vraket av et stort skip i Florvåg på Askøy. Funnet er omgitt av gåter.

- Funn antyder at det sank på slutten av 1800-tallet, noe som var seilskutenes tid. Vi antar det kan ha vært et middels stort handelsfartøy, enten en skonnert, galeas eller liknende, sier marinarkeolog Elling Utvik Wammer ved Bergens sjøfartsmuseum, som leder utgravingen.

Detektivarbeid Vraket er ikke fullstendig bevart, men deler er i svært god stand etter at det ble dekket av et beskyttende lag sand og skjell. Et omfattende detektivarbeid på land og i vann skal forsøke å få svar på en del sentrale spørsmål: Når og hvordan sank det? Hva gjorde det på stedet?

- På den tida var dette et handelsområde, og vi veit at det var et sildemottak her. Det kan ha vært et lasteskip som hentet eller leverte sild. Florvåg ligger dessuten langs innseilinga til Bergen og ble brukt som en ventehavn, sier marinarkeologen til Dagbladet.

Kan ha blitt senket Arkeologene har verken funnet rester av riggen eller lasten, noe som kan tyde på at skuta lå i havneområdet og ble brukt som en lekter mot slutten av levetida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer