Fant skjult «Grand Canyon» under isen

Den enorme kløften kan bidra til å forstå hvordan isen på Antarktis smelter, ifølge en fersk studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gigantisk kløft, på størrelse med berømte Grand Canyon i USA, er funnet under den vestantarktiske innlandsisen.

Forskerne bak funnet av denne flere titalls millioner år gamle riftdalen sier den påvirker hvordan innlandsisen smelter i denne delen av antarktis, og sier den kan bidra til å akselerere tynningen, ifølge en fersk studie i tidsskriftet Nature.

Den såkalte Ferrigno-kløften er opptil 1,5 kilometer dyp, 10 kilometer bred og minst 100 kilometer lang, og ble oppdaget blant annet ved hjelp av en ispentrerende radar som «ser» gjennom den overliggende isen.

- Vi visste omtrent ingenting om topografien under isbreen. Det var et slags blankt lerret, sier isforsker Robert Bingham ved Universitetet i Aberdeen, som ledet studien.

Ifølge Bingham forbinder kløften innlandsisen med havet, noe som er viktig for å forstå hvordan isen i området blir tynnere. Tanken er at en rikelig tilførsel av varmt sjøvann driver istapet i Vest-Antarktis, som konkludert i en studie utført av Den britiske antarktiske undersøkelse, ifølge Scientific American.

Isbreenes glideferd mot havet bremses av istunger som flyter på vannet. Når disse tungene spises av varme strømmer, fjernes barrieren og innlandsisen glir raskere mot kysten. Det fører til at den blir tynnere.

Tidligere studier har vist at smelting fra denne delen av Antarktis står for ti prosent av den globale havstigningen.

Håpet er at oppdagelsen av den massive kløften skal gi forståelse om hvordan grunnfjellet under den antarktiske isen påvirker hvor og hvor fort den smelter i takt med klimaendringer.

- Disse observasjonene har på nytt antent bekymringer om at den vestantarktiske innlandsisen beveger seg mot en kollaps de neste århundrene. Det øker behovet for å forstå de fundamentale innflytelsene på dens dynamiske oppførsel, påpeker forskerne i Nature-studien.

SATT I SYSTEM: Kløften er del av et flere millioner år gammelt kløftsystem i Vest-Antarktis. Foto: REUTERS/NASA/SCANPIX
SATT I SYSTEM: Kløften er del av et flere millioner år gammelt kløftsystem i Vest-Antarktis. Foto: REUTERS/NASA/SCANPIX Vis mer