Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant «slaktehus» for gisler i Fallujah

I husene lå svarte klær og opptak av halshogginger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dreper statsminister Allawis familie innen 48 timer

(Dagbladet.no): Det var en talsmann for irakiske regjeringsstyrker som i ettermiddag meldte om oppdagelsen, som er gjort av soldater som har gått inn i opprørsbyen Fallujah. Talsmannen beskriver husene som «gisselslaktehus». Soldatene har funnet svarte kapper, klær og hodebekledning av samme type som verden gang på gang har sett på grusomme videoopptak der gisler myrdes.

Det er også funnet cd-er og opptak av personer som har blitt tatt som gisler i Irak. Ifølge AP inneholder opptakene også drapsscener.

Leter etter savnede

General Abdul Qader Mohammed Jassem Mohan er kommandant for de irakiske troppene i Fallujah. Han sier at funnene ble gjort i det området i byen der amerikanske soldater ventet å møte den sterkeste motstanden, melder AP.

- Vi har funnet gisselslaktehus i Falluja som ble brukt av kidnappere, og svarte drakter som de brukte for å vise av de var gisseltakere, hundrevis av cd-er og lister med navn på gislene, sa general Jassem Mohan under en pressekonferanse inne i en militærleir.

Generalen er ikke sikker på om det finnes vestlige gisler på navnelistene, ifølge Reuters.

- Jeg vet ikke. Jeg så ikke så nøye etter.

image: Fant «slaktehus» for gisler i Fallujah

al-Zarqawis gisler?

De mest omtalte bortføringene i landet er gjennomført av terrorgruppa til jordanske Abu Musab al-Zarqawi, som har hatt tilhold i Fallujah. Det er i øyeblikket uvisst om han oppholder seg i byen, eller om han har flyktet fra den amerikansk-irakisk storoffensiven.

Gang på gang har al-Zarqawi og andre terrorgrupper overlevert videoer til tv-kanalen Al Jazeera med opptak av gislers siste minutter.

Mange har bedt for sine liv, før gisseltakerne har halshugget dem.

Det mest kjente opptaket er av briten Kenneth Bigley, som ble holdt som vettskremt gissel i flere uker etter å ha sett to venner bli henrettet på bestialsk vis. Bigleys lidelser rystet hele verden, men aller mest Storbritannia, der opptaket utløste sterk kritikk mot Tony Blair.

Flere forsvunnet

Fremdeles er irakisk-britiske Margaret Hassan savnet i Irak. Hun var hjelpearbeider for Care. De franske journalistene Christian Chesnot og Georges Malbrunot har vært savnet siden slutten av august.

Ingen vet om de er i live. Generalen vet ikke om opptakene inneholder informasjon om noen av dem. Flere hjelpeorganisasjoner har forlatt Irak fordi kriminele og gisseltakere gjør hjelpearbeidet livsfarlig.

Minst 35 utlendinger er blitt henrettet i Irak de siste månedene, ifølge AP.

Men verst går det ut over irakerne. Flere hundre er blitt kidnappet.

De lovløse tilstandene gjør at pårørende ikke kan regne med hjelp fra politi og myndigheter. Det er uklart hvor mange irakiske gisler som er tatt, hvor mange som holdes nå og hvor mange som er drept.

HENRETTES: Gisseltakerne forbereder seg på å halshugge japanske Shosei Koda. Kameraet fanger den hjelpeløse mannens dødskamp.
TAR HJELPERNE: Margaret Hassan ledet Cares hjelpearbeid i Irak. Men det stoppet ikke de kriminelle fra å kidnappe henne. Hassan er savnet.
DØDE:</B> Nå er Eugene Armstrong, Jack Hensley og Kenneth Bigley døde. Abu Musab al-Zarqawi mistenkes for å stå bak. Nå kan irakerne ha funnet spor etter drapsmennene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media