<strong>ANDROIDTELEFON:</strong>  Samsung galaxy 5 er en av telefonene som bruker operativsystemet Android. De aktuelle telefonene som ble kjøpt på eBay, brukte langt eldre versjoner av Android enn det dagens telefoner gjør. Foto: AP Photo / Lee Jin-ma
ANDROIDTELEFON: Samsung galaxy 5 er en av telefonene som bruker operativsystemet Android. De aktuelle telefonene som ble kjøpt på eBay, brukte langt eldre versjoner av Android enn det dagens telefoner gjør. Foto: AP Photo / Lee Jin-ma Vis mer

Fant «slettede» nakenbilder på gamle mobiler kjøpt på eBay

Selv om du sletter alt innholdet på mobilen din, er det slett ikke sikkert det er borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det tsjekkiske sikkerhetsfirmaet Avast gjorde et lite eksperiment: De kjøpte 20 brukte smarttelefoner på eBay, som eierne trodde de hadde slettet all data fra. Men det viste seg at innholdet slett ikke var borte.
 
De tidligere eierne hadde brukt funksjonen for å gjenopprette fabrikkinnstillinger. Dette gjerne er rådet man får for å fjerne alt innhold på mobiltelefonen.

Men ved hjelp av verktøy tilgjengelig for alle hevder Avast at de klarte å hente ut hele 40 000 bilder, hvorav om lag 1000 av dem var av delvis eller helt avkledde mennesker. I tilllegg klarte de å rekonstruere 750 sms og e-poster, 1000 søk på google og chatlogger. 

- Analysen ser ut til å være basert på eldre versjoner av Android, og ikke de versjonene som blir brukt av 85 prosent av Android-brukerne, som har helt andre sikkerhetsinnstillinger, sier kommunikasjonssjef for Google i Norden, Christine Sørensen, til Dagbladet.

Hun sier at alle versjoner over Android 3.0 har en sikker slettingsmekanisme. 

Kryptering Det skal sies at Avast ønsker å selge sitt eget sikkerhetsprogram, og at dette er bakgrunnen for at de har gjort denne undersøkelsen.

Men de har fortsatt et poeng, og poenget ligger i at man bør kryptere telefonen før man sletter innholdet. Det vil ikke i alle tilfeller gjøre det umulig å rekonstruere innholdet på telefonen, men det vil definitivt gjøre det langt vanskeligere.  

- I noen tilfeller vil det være umulig å rekonstruere data. Det avhenger av hvilken teknologi man bruker, hvor sterk krypteringen er og hvorvidt krypteringsnøklene er tilgjengelige, sier avdelingsleder for dataetterforskning ved Ibas, Bjørn Krok, til Dagbladet.

- Hvis det er mulig å få tak i krypteringsnøklene og du kan lese av rådataene, kan informasjonen rekonstrueres. Men uten krypteringsnøklene vil ikke informasjonen gi noen mening, sier Krok.

- Ødelegg telefonen Han sier at på noen mobiltelefoner er kryptering aktivert ved kjøp, mens man på andre må aktivere det selv.

Android-telefoner tilhører sistnevnte kategori, mens på en iPhone blir krypteringen aktivert ved kjøp. 

- Hvis du selger eller på annen måte kvitter deg med din Android-enhet, anbefaler vi alltid at du krypterer den og gjenoppretter fabrikkinnstillingene først. Dette har vært mulig å gjøre de siste tre årene, sier Sørensen.

Men grunnlegger av britiske IT Governance, som spesialiserer seg på cybersikkerhet og risikoanalyse sier til BBC at å slette data, selv etter at den er kryptert, ikke vil være nok for å sikre enheten hundre prosent.

- Det vil bare gjøre det vanskeligere å rekonstruere dataene, men det gjør det ikke umulig. Hvis du ikke vil at noen skal kunne gjenskape innholdet, så ødelegg telefonen din. Det har vært et standardråd for telefoner og pc-er i en årrekke, sier Alan Calder i IT Governance til BBC.

Dette bør du gjøre før du kvitter deg med mobilen:

Dette er rådene fra ekspertene:

Fjern eksterne kort:

- Dette gjelder både SD- og SIM-kort, sier seniorrådgiver Tone Hoddø Bakås ved Norsis til Dagbladet.

Kryptering:
- Hvis du har benyttet kryptering, vil det i all hovedsak være veldig sikkert, sier avdelingsleder for dataetterforskning ved Ibas, Bjørn Krok, til Dagbladet. 

Om du ikke kjenner til telefonens kryptering:
- Det kan være greit å stille spørsmålet om kryptering når man kjøper telefonen eller i etterkant kontakter stedet hvor man har kjøpt den, sier Krok. 

Slett innhold:
Etter at du har kryptert, gjenopprett fabrikkinnstillinger. 

For trygg håndtering:
- Det finnes returordninger hos mange av de større forhandlerne. Da sikrer du deg en god håndtering av enhetene, sier Krok.
Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer