Fant smutthullet som gjør at de kan bygge strandperler

HURUM (Dagbladet): De kreative utbyggerne på Hurum i Buskerud har funnet smutthullet i reglene for hyttebygging i strandsonen. Slik får reklameguru Ingebrigt Steen-Jensen hytte ved vannkanten for seg og sine i Dinamo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager sprenger utbyggerne ut 8000- 10000 kubikkmeter stein av fjellet for å rydde plass til 70 fritidsboliger. Hemmeligheten er at tomta hvor hyttene bygges, er regulert som næringstomt. Og reglene for næringsvirksomhet er ikke like strenge som for privatpersoner - selv om næringsvirksomheten innebærer bygging og drift av luksushytter i vannkanten.

Planene utløste kraftige protester da de ble lansert, men ble godkjent i kommunen etter flere endringer.

Smart avtale

Siden området er regulert som næringstomt, slipper utbyggerne å overholde regelen om å bygge minst 100 meter fra vannet. Rorbuene og sjøbodene blir solgt til firmaer og privatpersoner som selveierenheter. Eierne får dermed et skjøte på hytta, og har førsteretten til å bruke den i månedene juni, juli og august. Resten av året er det utbyggerne som disponerer hyttene til utleie. Hvis eierne vil bruke hyttene utenom den avtalte sesongen, må de betale en avgift for å dekke reinhold.

Avtalen om tilbakeleie er viktig for å beholde statusen som næringstomt. Dessuten må fritidsboligene ligge tett konsentrert på tomta.

Avdelingsdirektør Jarle Jensen i Miljøverndepartementet opplyser at det ikke står noen ting i plan- og bygningsloven om de nasjonale interessene for vern av strandsonene.

- Alle nye planer som omhandler bygging i strandsonen, skal sendes til berørte myndigheter på fylkesnivå. De kan fremme innsigelser, og hvis det ikke skjer, kan kommunen egengodkjenne planen, sier Jensen til Dagbladet. Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Millionpriser

Kjøperne i Hurum-prosjektet må punge ut med mellom 1,5 og 3,5 millioner kroner for ei hytte, og størrelsen varierer fra 63 til 135 kvadratmeter. Standarden skal være høy, med skipsgulv, eksklusive fliser og gasspeis.

Reklame- og kommunikasjonsbyrået Dinamo lot seg friste av beliggenheten til Holtnes Brygge, og har tegnet seg for to rorbuer og ei større hytte.

Stabæk-guru Ingebrigt Steen-Jensen er blant gründerne i Dinamo, som blant annet har vokst seg stort på å selge reklame- og informasjonstjenester.

Høy standard

- De vil først og fremst bli brukt av de ansatte i sommermånedene. Vi synes det ser attraktivt ut, med kort vei fra Oslo, sier Dinamo-sjef Jan Økern i Dinamo. Han sier de trolig også vil bruke spa-senteret til kundepleie på andre tider av året enn sommeren.

«Et steinkast unna hyttene og sjøbodene kommer Norges flotteste spa-senter til å ligge badet i sommersol», heter det i prospektet.

Ifølge daglig leder Pål Lund-Roland i Destinasjon Holmsbu AS, som står bak prosjektet, er 56 av de 70 fritidsboligene solgt. Totalt koster prosjektet i overkant av 200 millioner kroner, og det skal gi 60- 70 nye årsverk.

Endret underveis

- Det ligger en fullblods næringsvirksomhet i sentrum av dette anlegget, som skal ha full drift 12 måneder i året. Sommervirksomheten er basert på de som bor der, og dagsbesøkende. Fra september til mai er det et fullblods spa-senter, sier Lund-Roland.

Området ble satt opp som næringstomt i kommunens reguleringsplan i 1998, og det ble aldri påklaget. Men da den første bebyggelsesplanen kom i fjor, der et spa-hotell var planlagt på den nordlige delen av området, utløste det protester fra naboer. I den reviderte planen er spa-hotellet borte og erstattet av et servicebygg med spa og utleieenheter.

- Det har skjedd en reell endring fra den opprinnelige bebyggelsesplanen til den reviderte. Men det er komplisert, og jeg kan forstå at folk har vanskelig for å følge dette, sier plansjef Sverre Wittrup i Hurum kommune.

FIRMA-HYTTE: Ingebrigt Steen-Jensen.
NESTE SOMMER: Opp mot 10000 kubikkmeter stein er sprengt ut av fjellet for å gi plass til fritidsboligene på Holtnes Brygge. Hyttene skal stå klare til bruk neste sommer.