ERGELIG: Wenche Bjerke på Slependen i Bærum ble ikke glad da hun fant denne snegla på trappa utenfor huset sitt nyttårsaften. Hagen hennes koker av brunsnegler om sommeren, og selv er hun sikker på at vinterens kryp også er av den samme arten. Erling Fløistad ved Bioforsk sier han ikke er sikker på om det er en boasnegle eller brunskogsneglse. Foto: Privat
ERGELIG: Wenche Bjerke på Slependen i Bærum ble ikke glad da hun fant denne snegla på trappa utenfor huset sitt nyttårsaften. Hagen hennes koker av brunsnegler om sommeren, og selv er hun sikker på at vinterens kryp også er av den samme arten. Erling Fløistad ved Bioforsk sier han ikke er sikker på om det er en boasnegle eller brunskogsneglse. Foto: PrivatVis mer

Fant snegle på trappa nyttårsaften

Sjokktidlig retur for hagens verste fiende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wenche Bjerke fikk seg litt av et sjokk da hun gikk ut på trappa foran huset sitt på Slependen i Bærum i Akershus på selveste nyttårsaften.

Der lå det nemlig en snegle som hadde krøpet ut fra vinterhiet, allerede før vi kan si at vinteren har kommet ordentlig i gang, skriver Asker og Bærum Budstikke i dag.

Bjerke selv er sikker på at det var en brunskognegle hun fant på trappa. Brunskogsneglene er også kjent som «mordersnegler» og er enhver hageeiers verste fiende.

Uvanlig tidlig For Wenche Bjerke er brunsneglene er helt vanlig syn om sommeren, men at de skulle komme ut helt i slutten av desember, hadde hun ikke trodd.

- Om sommeren er hagen min reine gourmetrestauranten for sneglene, og det koker av dem i hagen. Jeg kan drepe opp mot 200 snegler om dagen på sommeren. At den skulle komme ut så tidlig som nå hadde jeg derimot ikke trodd. Den pleier å komme fram når snøen er borte og varmen kommer, forteller hun.

- Jeg har aldri sett dem så tidlig.

Hun forteller at det var rundt 5-6 varmegrader ute på nyttårsaften, og desember har vært uvanlig mild, ifølge yr.no.

- Det er noen sleipe, ekle kryp som jeg helst skulle vært foruten, og hvertfall så tidlig. Det er bare å stålsette seg for sommeren, for det kommer til å bli en evig kamp mellom meg og sneglene. Vi får håpe at det kommer en kald vinter videre som kan ta knekken på dem, sier hun.

Flere snegler ute Erling Fløistad ved Bioforsk plantehelse sier det har blitt observert en rekke snegleaktivitet rund omkring i landet rundt jula. Han vil imidlertid ikke si sikkert at det er en brunsnegle Bjerke avbildet på trappa nyttårsaften.

- Det kan være boasnegle eller brunskogsnegle, jeg tør ikke helt å si sikkert. Det er ikke bestandig mulig å se hvilken art det er bare ut fra utseende, sier Fløistad.

POSITIVT: Erling Fløistad ved Bioforsk plantehelse tør ikke si om Bjerkes observasjon er av en brunskogsnegle eller boasnegle. Likevel er det positivt hvis sneglen kommer fram nå og kulda kommer for fullt. Foto: Privat
POSITIVT: Erling Fløistad ved Bioforsk plantehelse tør ikke si om Bjerkes observasjon er av en brunskogsnegle eller boasnegle. Likevel er det positivt hvis sneglen kommer fram nå og kulda kommer for fullt. Foto: Privat Vis mer

Han er imidlertid klar på at sneglene har kommet ut av sine vinterkrypinn uvanlig tidlig.

- Det er flere snegler som er ute nå. De andre observasjonene er riktig nok ikke brunsnegler. Men det ble observert snegle på Ås lille julaften og i Åsgårdstrand like før jul, sier han.

Positivt Ifølge Fløistad er det likevel positivt at sneglene nå kommer fram så tidlig som dem gjør.

- De som kommer ut ligger trolig på et sted hvor det lekker ut varme fra hus eller andre varmekilder. Det er trolig at de tror det er varmere ute enn det egentlig er. Helt generelt er det bare bra at det kommer opp snegler nå. Sannsynligheten er stor for at noen av de som kommer opp nå ikke greier å gjemme seg før det blir kaldt igjen, og da vil sneglene dø av kulde, mener han.

Snegleforsker Bjørn Winter er sikker i sin sak på at sneglen som Bjerke fant på trappa ikke er en brunskogsnegle eller boasnegle.

- Det er en Arion hortensis. Den er en tøff snegle, takler det norske klimaet bedre og er mer kulderesistent. Selv fant jeg en i felten 16. desember i år, sier han.