Fant søsteren etter 39 år

BREVIK (Dagbladet): Tida var knapp. Faren Dieter lå for døden. Søsknene håpet i det lengste at Frelsesarmeen ville klare å finne igjen deres tyske halvsøster. De rakk det så vidt. Gerlind fikk to timer ved farens sykeseng før han døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg klarer ikke å beskrive møtet med ord. Det var både opprivende og forløsende, sier Gerlinds norske halvbror Paal Bärwald fra Brevik.

Tårene strømmet fritt da far og datter møtte hverandre igjen etter 39 år. Dieter Bärwald hadde ikke sett sin datter siden hun lå i babykurven bare fire måneder gammel.

- Far fikk ikke fram et ord på flere minutter. Det første han sa var unnskyld, sier Paal Bärwald.

Ringen sluttet

Ett døgn etterpå døde faren av kreft. De fire barna hans i Norge er glade for at de sommeren 1996 bestemte seg for å finne sin ukjente halvsøster i Tyskland. Det tok et halvt år å oppspore henne.

- Ringen er sluttet. Vi har fått fred i sjelen, i likhet med vår halvsøster og far. Han sovnet stille og rolig inn, sier Desireh Bärwald.
Familien har bestemt seg for å fortelle historien for å vise andre i samme situasjon at det nytter. Og at Frelsesarmeen kan hjelpe.

Den utrolige historien til faren Dieter Bärwald startet i 1933 da han kom til verden i Magdeburg i det tidligere Øst-Tyskland. Ett år gammel mistet han sin egen far. På slutten av krigen havnet han i et annet bomberom enn moren og stefaren og levde i nesten ett år av det de utbombede gatene kunne by på.

Etter krigen flyttet Dieter med morens venninne til Sveits. Hun var kreftforsker, og tok ham med til Johannesburg i Sør-Afrika. Etter hvert tok Dieter hyre på en båt, og 18 år gammel kom han til Hamburg i det tidligere Vest-Tyskland. Der møtte han Gerlinds mor. De giftet seg og fikk Gerlind.

Da Gerlind var fire måneder gammel, hyret han på en ny båt, og denne gangen gikk ferden vestover. I Baltimore i USA ble Dieter forelsket i en norsk au-pair, og sammen flyttet de til Norge. Hjemme i Norge kom barna på rekke og rad. Bjørn (37), Paal (35), Elisabeth (32) og Desireh (33).

Gerlind Bärwald ble funnet av Frelsesarmeen en knapp uke før faren døde. Hun bodde i Hamburg, var gift, og hadde en datter på fire år. Paal fikk den hyggelige telefonen fra Frelsesarmeen onsdag 12. mars i fjor.

Rørende møte

- Tårene spratt. Vi ble veldig rørt alle sammen. Endelig kom beskjeden vi hadde håpet på, sier han.
Spørsmålet var om hun ville rekke fram i tide. Hele familien visste at faren kunne dø raskt. Men de trodde ikke tida skulle bli så knapp. Gerlind hadde planer om å ta første fly, men ombestemte seg og tok sjøveien med Petter Wessel i stedet. Dermed kom hun, ektemannen og en tante til Larvik tidlig på morgenen fredag 14. mars. Noen timer seinere traff hun sin biologiske far for første gang.

- Det rare var at hun i over 17 år hadde forsøkt å finne pappa. Hun hadde kontaktet Røde Kors, men de kunne ikke hjelpe henne. Det siste hun hadde hørt om pappa, var at han bodde i USA. Hun ble nok veldig overrasket da hun plutselig fikk fire søsken og åtte tantebarn her i Norge, sier Desireh.

Følelsesladet

Halvsøsteren reiste tilbake til Tyskland på ettermiddagen noen timer etter farens død.

- Det var masse følelser i sving. Vi bare holdt rundt hverandre og gråt. Men jeg tror vi alle tenkte det samme. At det kanskje likevel var en mening med det, at hun ikke skulle treffe ham før på slutten, sier Desireh.
- Min far sa alltid at blod er tykkere enn vann. Det tror jeg i hvert fall på etter dette, sier Paal.

Nå har alle søsknene god kontakt med sin nye søster.

Seinest i oktober var Desireh og familien på besøk hos Gerlind i Tyskland.

<B>TAKKNEMLIGE:</B> Desireé og Paal Bärwald takker Frelsesarmeen for at de fant igjen halvsøsteren deres. -Kanskje vår historie kan hjelpe andre i samme situasjon. Det nytter å lete, sier Desireé.