Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant speidernes hemmelige overgrepsarkiv

Speiderlederne i USA har hjulpet overgripere med å unnslippe flere hundre saker, viser avsløringen av «perversjonsmappene».

HEMMELIGHOLDT: I interne overgrepsgranskninger ga speiderlederne ofte garantier til de involverte om at ingen opplysninger skulle viderebringes til politiet.
HEMMELIGHOLDT: I interne overgrepsgranskninger ga speiderlederne ofte garantier til de involverte om at ingen opplysninger skulle viderebringes til politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I over 50 år var Arthur W. Humphries en del av den amerikanske speiderbevegelsen, ble hyllet som et forbilde, fikk to utmerkelser av presidenten og bevegelsens høyest rangerte medalje «Sølvbeveren» for sitt arbeid med handikappede barn.

I virkeligheten var han en serieovergriper som til slutt ble dømt til 151 års fengsel for overgrep mot 20 speidergutter.

Men i seks år før pågripelsen i 1984 visste flere av speiderlederne om anklagene mot Humphries, blant annet en 12-årings detaljerte beskrivelser fra 1978 om hvordan han ble tvunget til oralsex. I stedet for politianmeldelse fikk Humphries et anbefalingsbrev til en ny stilling i bevegelsen, og forgrep seg mot fem nye gutter før politiet på egen hånd slo til mot speiderlederen.

Avisa Los Angeles Times avslører nå at eksempelet er langt fra å være unikt.

I nesten et århundre har den amerikanske speiderbevegelsen operert med en intern «svarteliste» over menn som har blitt beskyldt for overgrep mot guttespeidere. Arkivet har blitt holdt skjult for myndighetene og speiderlederne har i mange tilfeller bidratt til at overgripere har kunnet unngå etterforskning.

400 hemmelige saker LA Times har fått tilgang til 1600 mapper med dokumenter stemplet «konfidensielt» fra 20 år med overgrepsanklager, mellom 1970 og 1991.

Der er det registrert over 400 tilfeller av barn, foreldre eller andre varslere som har betrodd seg til speiderledere om voldtekter eller antasting, uten at opplysningene ble viderebrakt til politiet. I rundt hundre av sakene i de såkalte «perversjonsarkivet» bidro ledere aktivt til å dekke over hendelsene, ga mennene en «ny sjanse» eller lot overgriperne skjule sine spor.

I stedet for anmeldelse fikk de mistenkte frivillige og ansatte gjerne lov til å slutte stille og rolig, med oppdiktede begrunnelser som «forpliktelser ved en Shakespeare-festival» eller «kronisk dysfynksjon i hjernen», skriver LA Times.

En leder i delstaten Maryland som i 1990 tilsto overgrep da han ble konfrontert med det, fikk seks ukers oppsigelstid og beskjed om at han kunne oppgi hvilken grunn han måtte ønske til sine kontakter. I 1971 ble en troppsjef tatt på fersken av sin leder mens han forgrep seg mot en speidergutt bak et telt i Maryland, uten at det resulterte i annet enn avskjedigelse.

Noen ganger ble ikke engang foreldrene til de antatte overgrepsofrene varslet om hva som hadde skjedd, avslører granskingsrapportene.

Den interne svartelista fungerte heller ikke, da noen av mennene havnet tilbake i bevegelsen og ble beskyldt for nye overgrep. Andre ble ikke engang ført inn i lista som skulle hindre at de fikk nye posisjoner.

Ble beroliget På 1970- og 1980-tallet var hemmeligholdet formalisert i speidersjefenes skjemaer. Mange av de konfidensielle dokumentene har et omslagsark der det er krysset av i boksen «Internt (bare speidere vet)».

Når ledere ble bedt om å gå som følge av overgrepsgranskinger, fikk de et standardbrev som forsikret dem om at de ikke ville bli anmeldt:

«Vi kommer ikke med noen anklager og vil ikke frigi informasjonen til noen, så vår avgjørelse vil ikke på noen måte påvirke din posisjon i samfunnet».

Da teksten ble utarbeidet i 1972 ser det ut til at toppledelsen var klar over det kontroversielle i dekkoperasjonen, og hemmeligstemplet også standardfrasen «på grunn av misforståelser som kan utvikle seg om den blir distribuert bredt»

- Nøytraliser situasjonen I ett eksempel, fra 1982, oppdaget politiet at sjefen for en speiderleir i Michigan trolig ble beordret av ledere høyere opp om å la være å anmelde en mann i staben som ble anklaget for en rekke overgrep.

- Leirsjefen forklarte at han fikk beskjed fra sine overordnede og en advokat om at han skulle nøytralisere situasjonen og ikke lage oppstyr, heter det i en politirapport.

Selv når lokale ledere aktivt ba om sterkere reaksjoner i svært alvorlige saker, skal de ha blitt ignorert av topplederne.

I 1987 forsøkte en distriktsleder i delstaten Washington å klage til lederne nasjonalt etter at sjefen hans hadde nektet å føre opp en tidligere speiderleder i svartelista fordi «han har gjort så mye for leiren og er en fin fyr».

Først i 2010 ble det en del av speiderbevegelsens regelverk at alle mistanker om overgrep skal varsles direkte til myndighetene.

De detaljerte dokumentene har blitt holdt nedlåst i 15 arkivskap i et hovedkvarter i Texas, men mange av dem har kommet til overflaten i politietterforskninger og millionsøksmål årevis etter at overgrepene skjedde og vil snart bli frigitt som følge av en rettsavgjørelse.

Det på tross av at speiderbevegelsens advokater har kjempet mot at detaljene fra overgrepsarkivet skulle bli offentlig kjent.

- The Boy Scouts of America mener at selv et enkelt tilfelle av misbruk er uakseptabelt, og vi beklager at det har vært perioder hvor BSAs beste forsøk å beskytte barn var utilstrekkelige. Det er vi svært lei oss for og vi har den dypeste sympati med ofre, skriver toppledelsen i en uttalelse til Los Angeles Times om avsløringene.

DØMT TIL SLUTT: Alan Dunlap, Floyd Slusher, Mark Bumgarner og Stephen Field var noen av speiderlederne som ble beskyldt for overgrep uten å havne i myndighetenes søkelys, før de seinere ble etterforsket og dømt i alvorlige saker. Foto: Politiet / LA Times
DØMT TIL SLUTT: Alan Dunlap, Floyd Slusher, Mark Bumgarner og Stephen Field var noen av speiderlederne som ble beskyldt for overgrep uten å havne i myndighetenes søkelys, før de seinere ble etterforsket og dømt i alvorlige saker. Foto: Politiet / LA Times Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media