Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant spionutstyr i FN-vegger

Bekrefter funn av avlyttingsutstyr i FN-hovedkvarter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FN bekreftet seint i går kveld at det er funnet hemmelig avlyttingsutstyr i organisasjonens kontorer i Geneve, melder AP.

- Jeg kan bekrefte at arbeidere ved FN fant avlyttingsutstyret. En granskning har ikke kunnet avsløre når det ble plantet eller av hvem, sier FN-talskvinne Marie Heuze i Geneve til Television Suisse Romande.

I veggene

Ifølge den sveitsiske tv-stasjonen fant arbeidere det avanserte avlyttingsutstyret da de renoverte det art deco-inspirerte rommet Salon Francais i Geneve-hovedkvarteret Palais des Nations i høst.

Avlyttingsutstyret var bygget inn i trepanelet i veggene, og usynlig for det blotte øye.

- Det er svært sofistikert avlyttingsutstyr der lyden umiddelbart blir plukket opp og videresendt, sier den sveitsiske sikkerhetseksperten Patrick Daniel Eugster, som har sett tv-stasjonens bilder av utstyret.

Eugster mener utstyret trolig er laget i Russland eller i Øst-Europa.

- Det ble laget for to eller tre år siden, sier han på bakgrunn av utstyrets størrelse og utforming av komponentene.

Telekonferanser

Heuze hevder ifølge NTB at rommet ikke blir brukt til forhandlinger, men at det i stedet blir ofte stilt til disposisjon for delegasjonsledere.

AP melder at rommet hver onsdag brukes til telefonkonferanser mellom FNs generalsekterær Kofi Annan i New York og lederen for Geneve-kontoret, Sergei Ordzhonikidze.

I september 2003 møttes utenriksministere fra USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike i FN-hovedkvarteret i Geneve for å diskutere Irak. Ministere fra flere store land - blant dem Frankrikes delegasjon - møttes nettopp i Salon Francais for å ha private samtaler om Irak i etterkant av USAs invasjon og okkupasjon.

Salon Francais ble også brukt til samtaler om global sult i januar. Møtet ble arrangert av Brasil og Frankrike, melder NTB.

«Top secret»

Dette er trolig første gang siden den kalde krigen at det er funnet materiell som beviser at det er plantet spionutstyr i FN, ifølge sikkerhetseksperten Jacques Baud i Bern.

FN har iverksatt en intern granskning av spionasjeutstyret. Saken er blitt stemplet topphemmelig, men organisasjonen skal foreløpig ikke ha funnet ut hvem som plantet utsyret der.

Verken talskvinne Marie Heuze eller FNs hovedkvarter i New York har ifølge AP vært tilgjengelige for ytterligere kommentarer.

AVLYTTET? For første gang siden den kalde krigen er det funnet materiell som beviser at det er plantet spionutstyr i FN.
AVLYTTET: FNs hovedkvarter i Geneve.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media