KOLLISJON: Teorien om at jorda ble truffet av en stor planet for flere milliarder år siden har vært utberedt lenge. Nå mener forskere at spor av denne planeten på Månen er med på å bekrefte at teorien faktisk stemmer. Illustrasjonsfoto: NASA/JPL-Caltech
KOLLISJON: Teorien om at jorda ble truffet av en stor planet for flere milliarder år siden har vært utberedt lenge. Nå mener forskere at spor av denne planeten på Månen er med på å bekrefte at teorien faktisk stemmer. Illustrasjonsfoto: NASA/JPL-CaltechVis mer

Fant spor av en annen klode - på månen

Er med på å bekrefte hypotesen om at jorda ble truffet av en annen planet, mener forskerteam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Månen ble trolig dannet i en gigantisk kollisjon mellom jorda og en langt mindre protoplanet med navnet Theia, som var størrelse med dagens Mars.

Sammenstøtet, som er anslått å ha inntruffet for 4,5 milliarder år siden, pulveriserte den lille kloden fullstendig, rev opp enorme mengder materie fra vår egen planet og kastet det opp i omløpsbane.

Over tid samlet vrakgodset seg sammen til den månen vi kjenner i dag.

Fant Theia-spor Planeter har forskjellig sammensetning. Om nedslagshypotesen stemmer, vil du derfor forvente å finne de unike geologiske og kjemiske fingeravtrykkene fra både jorda og Theia i steiner fra månen.

Slik har det ikke vært. Analyser av meteoritter fra månen og materiale som Apollo-astronautene tok med hjem, har til nå bare vist spor av jorda.

Nå sier imidlertid et forskerteam har greid å påvise et hint av Theia i prøvene, ved hjelp av mer nøyaktige metoder.

- Bekrefter teorien Teorien om at kollisjonen med Theia var med på å danne Månen, har vært utberedt siden 1980. Forskerteamet som nå slår dette fast som et faktum, er fra Tyskland.

- Man var kommet dit, som enkelte foreslo, at kollisjonen mellem Theia og jorda slett ikke hadde funnet sted. Men vi har funnet små forskjeller mellom jorda og Månen, som bekrefter hypotesen om det store sammenstøtet, sier Dr. Daniel Herwartz fra University of Goettingen til BBC.

Kritiske Andre forskere er fortsatt skeptiske til teorien:

- Vi må finne større forskeller, for det er slik resten av sosystemet ser ut, basert på målinger fra meteoritter, sier Alex Halliday, som er professor på Oxford-universitetet til BBC.

- Forskjellene er alt for små. Vi vet ikke hvordan månen er skapt. Det vi derimot trenger er en bemannede misjoner til Månen, der vi henter stein som ligger under overflaten og ikke er utsatt for meteornedslag og solvinder, sier Rob de Meijer, professor ved Groningen University i Nederland til BBC.