Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fant spor av masseødeleggelsesvåpen

Lederen for FNs våpeninspektører Hans Blix hevder at de fant spor av både kjemiske og biologiske våpen i Irak. Men de får ikke fortsette letingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske Hans Blix og FNs våpeninspektører fikk ikke fortsette letingen i Irak etter at krigshandlingene stoppet. I sin avsluttende rapport til Sikkerhetsrådet, forteller Blix at de hadde flere spor etter masseødeleggelsesvåpen da de ble kastet ut av Irak, melder nyhetsbyrået AP.

Både USA og Storbritannia har nektet våpeninspektørene å ta opp igjen letingen i Irak etter krigen, og har sendt egne letemannskaper som skal fortsette der FN slapp. De har ikke bedt kollegene i FN om hjelp, hevder Blix i rapporten.

FNs våpeninspektører hadde ingen bevis for at Irak var i besittelse av masseødeleggelsesvåpen, men de hadde mange ubesvarte spørsmål da de ble nødt til å dra. Det var flere opplysningen de fikk seint av irakiske myndigheter, men som de ikke hadde tid til å følge opp, hevder Blix.

Våpeninspektørene rakk blant annet ikke å intervjue en liste med irakere som hjalp til å destruere miltbrann-bakterier etter Gulfkrigen i 1991.

De amerikanske og britiske våpeninspektørene har ikke klart å finne noen tegn til masseødeleggelsesvåpen i løpet av de 11 ukene som er gått siden krigen sluttet. Men Blix har funnet mangler i irakerne redegjørelser.

I sin 40-sider lange rapport skriver Blix at irakiske myndigheter benektet at de hadde mobile enheter som kunne produsere kjemiske og biologiske våpen. Som bevis fikk inspektørene lagt fram bilder av lovlige lastebiler.

- Dette er ikke de samme bilene som amerikanerne har funnet, hevder Blix i rapporten.

Dette får FNs inspektører til å undres hvorfor de to nyfunne bilene ikke ble framvist til dem.

- Hvis de to kjøretøyene hadde lovlige funksjoner, hvorfor la ikke Irak dem fram for oss i mars, undrer Blix' talsmann Ewan Buchanan.

30. juni går Hans Blix av som lederen for FNs våpeninspektører.

SPOR: Hans Blix mener det ikke er usannsynlig at Irak produserte masseødeleggelsesvåpen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media