Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant sprengstoff på Sola

Det er funnet sprengstoff fra krigens dager under en av rullebanene på Stavanger lufthavn, Sola, skriver Stavanger Aftenblad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag formiddag mellom 12.55 og 13.45 skal eksperter fra Forsvaret grave opp mer sprengstoff, og da er lufthavnen stengt for trafikk. Dette tidsrommet er valgt fordi bare tre flyginger berøres, opplyser lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen til Aftenbladet.

Sprengstoff av typen ammonal 1 ble funnet under dreneringsarbeider på lufthavnen den 8. oktober. Ammonal 1 regnes ikke for å være spesielt følsomt for ytre påvirkning, så flypassasjerene har aldri vært i fare, mener Lorentzen.

Under okkupasjonen av Norge gravde tyskerne ned ammonal 1 langs kantene av øst-vest-rullebanen, for å sprenge den i stykker i tilfelle de måtte trekke seg raskt tilbake. Dermed skulle ikke fienden få noe utbytte av flyplassen.

Øst-vest-banen benyttes i dag vanligvis bare av helikoptre. Hovedbanen i nord-sør-retning ble anlagt etter krigen, og er altså fri for sprengstoff.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media