Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant store mengder datamateriale på Osamas eiendom

Gjorde tidenes etterretningskupp under aksjonen mot terrorlederen.

FANT STORT DATAMATERIALE: Pakistanske soldater forlater eiendommen der Osama bin Laden ble drept søndag, amerikansk tid. De amerikanske spesialstyrkene Navy Seals som utførte aksjonen, fant også store mengder datamateriale på eidendommen. Foto.   AFP PHOTO/Farooq NAEEM/Scanpix
FANT STORT DATAMATERIALE: Pakistanske soldater forlater eiendommen der Osama bin Laden ble drept søndag, amerikansk tid. De amerikanske spesialstyrkene Navy Seals som utførte aksjonen, fant også store mengder datamateriale på eidendommen. Foto. AFP PHOTO/Farooq NAEEM/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske spesialstyrken Navy Seals gjorde «tidenes etterretningskupp» under aksjonen mot Osama bin Laden søndag, sier en offentlig tjenestemann til Politico.com. 

På eiendommen der han gjemte seg, har de funnet store mengder digitalt materiale, blant annet flere pc-er, harddisk og minidisker.

- De hentet med seg alt. Kan du forestille deg hva som er på Osama bin Landens harddisk? Sier tjenestemannen til den anerkjente politiske nettavisen. 

Hemmelig sted Datamaterialet befinner seg nå på et hemmelig sted i Afghanistan.  

- Hundrevis av personer er i ferd med å gå gjennom det nå, sier tjenestemannen, som legger til at etterretningstjenesten i Washington er svært spent på hva de vil finne.

Til tross for det store databeslaget hadde den treetasjes bygningen der Osama bin Laden bodde verken internett- eller telefonforbindelse. Dette var trolig for å unngå å bli overvåket elektronisk.

I stedet benyttet bin Laden seg av et system av budbringere som overleverte muntlige beskjeder. Til slutt var det en av budbringerne som ledet USA til huset i Abbottabad i Pakistan.

Flere fanger på Guantanamo hadde fortalt om budbringere med nære bånd til al-Qaida. En av dem skilte seg ut. Etter flere års arbeid klarte USA å identifisere ham. Deretter fulgte intens overvåkning som til slutt ledet dem til huset der Osama bin Laden befant seg. Eiendommen var så godt overvåket at amerikanske myndigheter fattet mistanke om at det måtte bo en svært viktig person her.

Over 40 minutter Obama-administrasjonen frigir nå stadig flere detaljer fra den 40 minutter lange aksjonen søndag.
Presidentens antiterrorrådgiver John Brennan fortalte på en pressekonferanse i går kveld at Obama fulgte aksjonen via direktebilder fra soldatene i felten.

- President Obama fulgte situasjonen direkte. Det var mange som holdt pusten og det var en stillhet. Da vi ble informert om at de hadde gått inn, var det en stor lettelse og presidenten var lettet da våre folk ikke var skadd. «We got him,» sa presidenten, forteller Brennan.

Spesialsoldatene møtte Osama bin Laden på vei opp til tredje etasje, der han angivelig sov. Møtet med bin Laden varte bare i noen sekunder, ifølge Politico.

Bin Laden ble drept av to kuler i brystet og hodet, og han skjøt ikke tilbake, slik det også tidligere ble meldt, melder Reuters i dag.  
Bildene av ham er svært stygge, noe som har gjort det vanskelig å publisere dem, til tross for at flere tar til orde for dette.

DREPT:  Osama bin Laden ble drept søndag, etter å ha vært på rømmen i 13 år. Foto: AP Photo/Al-Jazeera/
DREPT: Osama bin Laden ble drept søndag, etter å ha vært på rømmen i 13 år. Foto: AP Photo/Al-Jazeera/ Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media