Fant store mengder hvitt pulver

Fem personer ble drept ved en kontrollpost ved Bagdad i det som ser ut til å være et selvmordsangrep. Én av de drepte var en gravid kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendelsen skjedde ved en kontrollpost i går kveld. Kontrollposten ligger nordvest for Bagdad, 130 kilometer fra grensa mellom Irak og Syria, ifølge den amerikanske sentralkommandoen i Qatar.

En bil kom mot kontrollposten, og en tilsynelatende gravid kvinne steg ut av bilen og begynte å skrike høyt. Vitner tolket det som at kvinnen skrek av angst. Deretter eksploderte bilen. Kvinnen, sjåføren og tre soldater som var på vei mot bilen, ble drept.

- En gravid kvinne gikk ut av bilen og skrek av skrekk. Så eksploderte bilen, heter det i meldingen fra Qatar. Les

pressemeldinga

fra sentralkommandoen.

To soldater skal ha overlevd, men er skadet. Amerikanerne er sikre på at det var et selvmordsangrep.

Talsmannen ved sentralkommandoen, Jim Wilkinson, sier at hendelsen viser at Saddam bruker desperate midler for å holde på makta.

Det er andre gang at en selvmordsbomber dreper invasjonssoldater. På lørdag ble fire soldater drept av en mann som kom kjørende i taxi til en kontrollpost i Najaf.

Kjemiske våpen?

Samtidig kommer meldingen om at amerikanske styrker har funnet tusenvis av bokser med hvitt pulver, motgift mot kjemiske våpen og dokumenter på arabisk om hvordan man driver kjemisk krigføring.

Funnet ble gjort i et industribygg i området Latifiyah 40 kilometer sør for Bagdad i dag.

- Det er helt klart et mistenkelig område, sier oberst John Peabody, som er øverstkommanderende for en del av 3rd Infantry Division.

Troppene skal ha funnet tusenvis av bokser. Hver av boksene inneholder tre flasker med hvitt pulver sammen med arabiske beskrivelser av kjemisk krigføring.

Peabody sier at soldatene også har funnet atropin, som er motgift mot kjemiske våpen.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har beskrevet området som mistenkelig. Våpeninspektørene har derfor besøkt fabrikkområdet hele ni ganger mens de inspiserte Irak, siste gang så sent som 18.februar, men inspektørene fant ingenting mistenkelig.

Under den forrige Gulf-krigen ble fabrikken bombet.

(Kilder: Spiegel, BBC, CNN, AP, Sky News)