Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fant «superjord» med kokende overflate

Viktig skritt for å finne liv i verdensrommet.

- KOKENDE SJØER: Corot-7b - trolig den første steinplaneten oppdaget utenfor solsystemet vårt - gnisser nærmest inn i hjemmestjerna TYC 4799-1733-1 og bruker bare 20 timer på én runde rundt. Den viser trolig bare en side mot solen sin, og temperaturen på dagsiden når flere tusen grader, sier astronomer. Oppdagelsen bidrar til håp om at vi en dag oppdager planeter som jorda med liv. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/ESO
- KOKENDE SJØER: Corot-7b - trolig den første steinplaneten oppdaget utenfor solsystemet vårt - gnisser nærmest inn i hjemmestjerna TYC 4799-1733-1 og bruker bare 20 timer på én runde rundt. Den viser trolig bare en side mot solen sin, og temperaturen på dagsiden når flere tusen grader, sier astronomer. Oppdagelsen bidrar til håp om at vi en dag oppdager planeter som jorda med liv. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/ESO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter nøye observasjoner sier europeiske astronomer at de har bekreftet eksistensen til en jordliknende planet laget av stein - utenfor vårt eget solsystem, melder Associated Press (AP).

Corot-7b, som har fem ganger så høy masse som jorda, ligger nesten 500 lysår unna i stjernebildet Enhjørningen. Av de over 300 såkalte eksoplanetene så langt funnet, så er dette trolig den første som ikke er laget av gass - som vår egen Jupiter eller Saturn.

• Les også: Oppdaget planet hvor det kan finnes liv.

- Dantes inferno
Flytende vann og en fast overflate er kritisk for at liv, som man kjenner det, kan eksistere. Det er imidlertid null håp om at vi finner fremmede på Corot-7b, av astronomer betegnet som en «superjord».

- Corot-7b er så nær hjemmestjerna si at det likner på Dantes inferno. På dagsiden er temperaturen over 2000 grader, mens det på nattsiden er minus 200 grader, dr. Didier Queloz ved Geneva Observatory i Sveits, som ledet undersøkelsene.

- Teoretiske modeller viser at planeten kan ha lava eller kokende sjøer på overflaten. Med slike ekstreme forhold så er denne planeten definitivt ikke et sted hvor liv kan utvikles, sier Queloz i uttalelsen på European Southern Observatorys (ESO) nettsider.

Merkur er den planeten nærmest vår egen sol. Til sammenlikning ligger Corot-7b 23 ganger nærmere sin egen stjerne, og suser rundt i en helt grei hastighet; ett år på planeten - altså tida den bruker på én runde - er bare 20 timer.

Studien med funnene blir publisert i oktober i journalen Astronomy and Astrophysics.

Leter etter liv
Selv om liv er usannsynlig så er oppdagelsen viktig: Den beviser at steinplaneter, den hellige gralen i eksoplanet-jakten, finnes utenfor vårt solsystem, og at vår klode ikke er unik. Enkelte astronomer mener det kan være milliarder av planeter som jorda der ute.

Dersom steinplaneter er vanlige så vil vi trolig finne noen midt i smørøyet - i den såkalte beboelige sonen rundt stjernen - med flytende vann og muligheter for liv.

Årsaken til at astronomer så godt som utelukkende har funnet ubeboelig og brennhete gasskjemper til nå, er sannsynligvis at de er lette å oppdage på grunn av størrelsen og nærheten til hjemmestjerna.

Oppdagelsen av Corot-7b ble annonsert i februar. Planeten ble funnet av den franske-ledete planetjegersatellitten Corot som ble skutt opp i 2006.

Analyserer lyset
Tidligere i år sendte NASA opp romteleskopet Kepler, som skal bruke de neste tre åra på å granske stjernehimmelen og finne planeter med de riktige karakteristikkene: liten, laget av stein og i riktig avstand fra hjemmestjernen.

- Så lenge vi mottar lys fra disse planetene, så kan vi analysere og se om det finnes kjemiske stoffer som er signaturer for liv, sa forsker Håkon Dahle ved Institutt for teoretisk astrofysikk på UiO til Dagbladet.no i forbindelse med Kepler-oppskytinga.

FORNØYD:  Den sveitsiske astronomen Didier Queloz poserer med en illustrasjon av Corot-7b, som han bidro til å avdekke. Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI
FORNØYD: Den sveitsiske astronomen Didier Queloz poserer med en illustrasjon av Corot-7b, som han bidro til å avdekke. Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!