<strong> BLOD OG ROTTEGIFT:</strong>  Svampene var antagelig lagt ut for å ta livet av ulv i området. Montasje: Ole Chr. Thomassen / Dagbladet / Politiet
BLOD OG ROTTEGIFT: Svampene var antagelig lagt ut for å ta livet av ulv i området. Montasje: Ole Chr. Thomassen / Dagbladet / Politiet Vis mer

Fant svamper dynket i blod og rottegift

- Det sier noe om frustrasjonen over rovdyrpolitikken som føres, sier Norges Bondelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det makabre funnet ble gjort i pinsa av en turgåer i Trømborgfjella i Indre Østfold.

- Turgåeren var ute med hunden sin på en skogsbilvei, da den plutselig skar ut til siden og kastet seg over en gjenstand. Eieren fikk så dratt en svamp ut av munnen på hunden. I nærheten fant han enda en, sier Ellen Brekke, miljøetterforsker i Follo politidistrikt til Dagbladet.

Svampene var dynket i blod, rottegift og  knytt sammen med hyssing.

- Setter dere dette i forbindelse med ulv?

- Det er lett å tenke sånn for det er vel ikke så mange grunner til å lage slike ting, annet enn å skade dyr. Sånne ting har blitt gjort før, og det er egentlig en relativt kjent metode for å avlive ville dyr, sier Brekke til Dagbladet.

Det er ikke funnet flere slike svamper i området. Politiet har ingen gode observasjoner eller spor å gå etter, og saken vil derfor bli henlagt dersom det ikke kommer nye opplysninger.

- Alvorlig Rovdata registrerte et sted mellom 32 og 34 ulver med tilhold i Norge i løpet av vinteren 2010-2011.

Ifølge etterforskeren ble det i februar gjort funn av ulvespor i området. Forskere fra Høgskolen i Hedmark fant spor forenlig med tre ulver i Trømborgfjella.

Det er imidlertid ikke første gangen at noen har satt ut gift i det populære turområdet.

4. februar i år ble det funnet et kjøttstykke lagt ut ved et elgekadaver.

- I rundt 20 minusgrader fant turgåere en nesten helt fersk kjøttklump som var varm. Turgåerne rapporterte til oss om at den luktet sterkt søtlig eller syrlig, sier Brekke.

<strong> - FØLER SEG FORBIGÅTT:</strong>  Leder i Norsk Bondelag Nils Bjørke får tilbakemeldinger om at folk på bygda ikke føler det blir tatt hensyn til deres synspunkter i rovdyrdebatten. Foto: Krister Sørbø / NTB
- FØLER SEG FORBIGÅTT: Leder i Norsk Bondelag Nils Bjørke får tilbakemeldinger om at folk på bygda ikke føler det blir tatt hensyn til deres synspunkter i rovdyrdebatten. Foto: Krister Sørbø / NTB Vis mer

Funnet ble oversendt til Folkehelseinstituttet som påviste et soppmiddel i kjøttet som kan skade dyr.

- Dette er veldig alvorlig. Regjeringen og staten har bestemt at vi skal ha den bestanden vi har, og da må vi passe på at folk følger dette. Ulovlig jakt på ulv har en strafferamme på inntill seks år, sier Brekke.

- Bestanden må ned Lederen i Norges Bondelag, Nils Bjørke, understreker overfor Dagbladet at dette forsøket på å ta livet av ulv ikke er akseptabelt.

- Men når det er sagt så tror jeg dette sier ganske mye om frustrasjonen som er ute på bygdene. Mange føler at det ikke blir tatt hensyn, og det er mange som er fortvila. Det går på livskvaliteten løs.

Bjørke mener at bygdefolket fort glemmes fordi de ikke nødvendigvis befinner seg i nærheten av der beslutningene tas. Han sier at motstanden mot ulv må tas på alvor.

- Er dette en konsekvens av rovdyrpolitikken som føres?

- Jeg tror det er et tydelig signal om frustrasjon. Men antagelig er dette ikke noe vedkommende i utgangspunktet har ønsket å gjøre. Vi mener bestandsmålene er for høy. De må ned til et nivå som vi kan leve med.

Politiet vil veldig gjerne motta tips i saken på 64 85 16 72.

Foto: Politiet
Foto: Politiet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer