California

Fant «svartedauden» - stengte strand

Lokale myndigheter i California stengte populære tursteder etter at et jordekorn (og ti lopper) testet positivt for byllepest.

SMITTEKILDE: I mai 2019 døde et mongolsk par av byllepest etter å ha spist en rå nyre fra et murmeldyr - retten blir brukt lokalt som helsekost. Foto: Scanpix. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronapandemien har til dags dato tatt livet av i overkant av fire millioner mennesker globalt.

Det blekner mot svartedauden, som ifølge Verdens helseorganisasjon tok livet av mer 50 millioner mennesker i Europa på 1300-tallet. Svartedauden herjet i Norge fra 1349 til 1350, og tok livet av opptil halve befolkningen, ifølge FHI.

Derfor skapte det bekymring da et dødt jordekorn, funnet på stranda i South Lake Tahoe i California, testet positivt for byllepest – en av sykdommene som drev den historiske pandemien. Det skriver blant andre The New York Times.

- Forekommer naturlig

Som følge av funnet stengte US Forest Service flere populære reisemål og turområder midlertidig, i tillegg til besøkssenteret ved Taylor Creek og strandområdet Kiva Beach.

Det var 29. juli at jordekornet – og ti lopper plukket fra ekornpelsen – testet positivt for sykdommen, som dukker opp med ujevne mellomrom blant gnagere i regionen.

Ingen mennesker antas å ha hatt kontakt med gnageren, ifølge talsperson Lisa Herron for Lake Tahoe Forest Service.

- Byllepest forekommer naturlig ved Sierra Nevada-fjellene og i denne regionen, sier hun i en uttalelse gjengitt av The Guardian.

Hun understreket at besøkende til området bør være oppmerksom på situasjonen, men framholdt at det ikke var grunn til stor bekymring.

Kan behandles

Myndighetenes råd til lokalbefolkningen er at de holder seg unna gnagere, og holder dyr i bånd. Lokale myndigheter iverksatte torsdag omfattende spredning av insektmiddel i området, for å redusere bestanden av lopper blant regionens gnagere.

Byllepest forårsakes av bakterien Yersinia pestis, som også forårsaker pestvariantene lungepest og septisk pest. Sykdommen kan i dag behandles med antibiotika, og smittetilfeller blant mennesker er svært sjeldne.

I fjor testet imidlertid en innbygger i South Lake Tahoe positivt for sykdommen, ifølge lokale myndigheter i El Dorado. Det var det første tilfellet i California på fem år, skrev lokalavisa Tahoe Daily Tribune.

Meldepliktig

I fjor døde en 15-åring av sykdommen i Mongolia. Kort tid etter stengte myndighetene i den kinesiske regionen Indre Mongolia en landsby etter at en innbygger døde av byllepest.

Pest har vært meldingspliktig i det nasjonale overvåkingssystemet for smittsomme sykdommer, MSIS, siden 1975. Siden den gang er ingen tilfeller meldt i Norge, ifølge FHI.

Svartedauden var den første av flere pestpandemier som rammet Vest-Europa i perioder helt fram til 1700-tallet. Det siste pestutbruddet i Norge var i 1654, ifølge FHI.

Siden 1990-tallet er brorparten av påviste tilfeller registrert i Afrika, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Det pestsyke ekornet ble funnet kort tid etter at delstaten ble rammet av en omfattende tørke. California er også rammet av en skogbrann som ifølge NTB har vokst seg til å bli den største som noensinne er registrert i delstaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer