Fant svartedauden

I en mennesketann i en massegrav i Montpellier kan forskere ha funnet opphavet til svartedauden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franske forskere tror de har identifisert bakterien som forårsaket Svartedauden. Bakterien, med det latinske navnet yersinia pestis, ble funnet i en mennesketann i en massegrav i Montpellier, skriver London-avisen The Times.

Ni av ti av den sørfranske byens innbyggere døde, da La Peste Noire - som franskmennene kaller den - raste på sitt verste i årene fra 1347 til 1351. På europeisk basis regner man med at Svartedauden krevde 25 millioner menneskeliv.

Til Norge kom Svartedauden i 1349, da et skip som hadde smitten om bord ankret opp på havna i Bergen. Sykdommen spredte seg raskt til resten av landet, og mye tyder på at to tredeler av Norges befolkning bukket under for den.

Men historikere og leger er langt fra enige om hvordan begrepet «Svartedauden» skal defineres. Mange mener at sykdommen har opptrådt både før og etter den europeiske storpesten midt på 1300-tallet, og i helt andre deler av verden enn Europa.

Både for den historiske og den medisinske gransking av sykdommen kan funnet som nå er gjort i Montpellier være av stor betydning, skriver The Times. For gjennom de to siste tiårene har det rast en hard debatt om hva Svartedauden egentlig var.

(NTB)