Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant svidd, død katt på gata i Oslo. Men å få hjelp var ikke lett

- Det er synd at dyr må mishandles i kontortida for at noen skal ta tak i det.

OPPGITT: Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen vil ha et eget dyrepoliti i Norge, for å ta hånd om saker som den mishandlede katten som ble funnet i Økernveien i Oslo. Foto: Daniel Laabak
OPPGITT: Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen vil ha et eget dyrepoliti i Norge, for å ta hånd om saker som den mishandlede katten som ble funnet i Økernveien i Oslo. Foto: Daniel Laabak Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Gry Karlsen så bildene naboen hadde lagt ut av den døde og forbrente katten i en gruppe for savnede katter og hunder på Facebook, ble hun forferdet.

- Jeg tok kontakt med naboen med en gang, og vi ble enige om at jeg skulle varsle politiet. Det skulle vise seg at det ikke var så lett å få hjelp som hun hadde håpet på, sier Karlsen til Dagbladet.
 
I et veikryss på Økern i Oslo lå katten på fortauet. Brennmerker i pelsen kunne tyde på at katten var mishandlet.

- Jeg ringte først til politiet. De sa at de ikke hadde kapasitet til å gjøre noe med saken, men jeg fikk et telefonnummer til smådyrsvakten.

Stengt På smådyrsvakten kunne de de ikke hjelpe Karlsen, som ble henvist videre til Mattilsynet. På Mattilsynets telefonnummer, kom hun igjennom til en telefonsvarer, som opplyser om at kontortiden er mellom klokka 08 og 1545. På svareren henviser de også tilbake til politiet dersom henvendelsen gjelder skadde eller påkjørte dyr, på telefon 02800.

- Men dit hadde jeg jo allerede ringt, og blitt henvist til smådyrsvakten, sier Karlsen oppgitt, samtidig som hun er klar på at hun ikke ville gi seg så lett.

- Jeg synes det var fælt å se bildene, det så ikke pent ut, sier Karlsen.
 
Hos politiet treffer hun en annen operatør, som kunne fortelle at de hadde fått flere meldinger om katten, men at de ikke hadde kapasitet til å rykke ut.

Brennmerker - Jeg sa til politiet at katten så mishandlet ut, at det så ut som at noen hadde laget brennmerker i pelsen på den, sier hun. Allikevel kunne ikke politiet gjøre noe med saken.
 
Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, André Kråkenes sier at det er en vurderingssak i hvert tilfelle om det er en politisak.

- På generelt grunnlag kan jeg si at dette er en sak politiet ville tatt tak i hvis vi hadde kapasitet, sier Kråkenes.

- Den konkrete saken kan jeg ikke finne i loggen, så det er vanskelig for meg å si noe om hvorfor melderen har fått dette svaret, sier han.

Vaktskifte I mellomtiden har det vært vaktskifte i politiets meldingsmottak, så operasjonslederen kan ikke finne ut av hvorfor vuderingen ble gjort.
 
Dyrebeskyttelsen Norge oppdaget selv bildet på Facebook, og tok kontakt med naboen til Gry som hadde lagt ut bildet.

- Dessverre er det ikke første gang vi hører om dette, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Linn Krogstad.

De bestemte seg for å rykke ut da de så bildet. På spørsmål om hvem som har ansvaret for å ta seg av slike saker er Krogstad helt klar:

- Politiet.

Vil si ifra Likevel har hun forståelse for at politiet har mange ulike prioriteringer å gjøre.

- Vi ønsker å gi et klart signal til politikerne våre om at de bør lage et system som fungerer bedre for dyrene våre.

- Dette er en kjent problemstilling, og vi hører om liknende saker nærmest hver eneste uke. Det er veldig frustrerende, sier hun. Hun mener at noe av problemet er at lovverket ikke er entydig på hvem som har ansvar.

- Lovverket sier at man skal varsle Mattilsynet eller politiet. Da faller saken ofte mellom to stoler. I dette tilfellet er det funnet en katt som ser ut til å være påkjørt, og katten ligger i et veikryss. Det som er spesielt med denne saken, er at vi finner skader i pelsen som kan tilsi at katten har blitt satt fyr på.

Satt fyr på Krogstad har tatt med katten til veterinæren, som har gjort en foreløpig undersøkelse av skadene. Av undersøkelsene fremkommer det at katten har brennmerker på høyre side av kroppen, både i skulderpartiet og i bakpartiet. Skadene er imidlertid bare på den siden som har vendt opp fra bakken.

- Det kan se ut som at noen har forsøkt å sette fyr på katten i ettertid, men det er veldig vanskelig å si, sier Krogstad.

Hun håper at noen kjenner igjen katten, slik at Dyrebeskyttelsen Norge kan komme i kontakt med kattens eiere.

- Katten er chipmerket, men det er ikke registrert noen eier av katten, sier Krogstad.
 
Blir anmeldt Dersom noen kjenner til hvem som eier katten, eller har sett noe i forbindelse med denne katten, håper Krogstad at de kan ta kontakt.

Dyrebeskyttelsen Norge anmelder alle saker hvor det kan tyde på at et dyr har blitt mishandlet. Det vil også skje i denne saken.

- Vi anmelder alltid dersom det kan se ut som det har vært brudd på lov om dyrevelferd. Det er synd at dyr må mishandles i kontortiden for at noen skal ta tak i det, sier Krogstad.

- Jeg tror absolutt vi burde hatt et eget dyrepoliti, for meg virker det som ansvarsfraskrivelse fra alle kanter, sier Gry Karlsen.

PÅ STEDET: Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge samt hennes samboer, Pål Steffen Andresen, tar hånd om den avdøde katten. Foto: Daniel Laabak
PÅ STEDET: Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge samt hennes samboer, Pål Steffen Andresen, tar hånd om den avdøde katten. Foto: Daniel Laabak Vis mer