SVINERI: Testene viste opp mot 30 prosent svinekjøtt i Kebab. Foto: Lars Myhren Holand/Dagbladet.
SVINERI: Testene viste opp mot 30 prosent svinekjøtt i Kebab. Foto: Lars Myhren Holand/Dagbladet.Vis mer

Fant svinekjøtt i halal-produkter

Opp mot 30 prosent gris i kebab.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet har funnet opptil 30 prosent svinekjøtt i halalkjøtt fra produsenten Kuraas.

Mattilsynet har gjort flere funn av svinekjøtt i gatekjøkkenmat som kun skulle inneholdt storfekjøtt. Resultatene fra DNA-analyser viser blant annet betydelige mengder svinekjøtt i halalkjøtt fra produsenten Kuraas, skriver Matilsynet på sin hjemmeside.

- Prøvesvarene vi har fått inn nå avdekker at flere av kebabproduktene fra Kuraas kan ha inneholdt opp til 30% svinekjøtt. Funnene er også gjort i produkter som er angitt å være "halal". Dette ser vi svært alvorlig på. Funnet av svin i et Halal-merket produkt gir en ny dimensjon i villedingen, sier seksjonssjef i Mattilsynet Randi Edvardsen.

Pizzatopping inneholdt mer svin enn storfe Mattilsynet har også avdekket at et pizzakjøttprodukt fra Norsk Mesterkjøtt i Sarpsborg, "Pizzatopping Biff Piffi", inneholder mer enn 60% svinekjøtt. Dette til tross for at det er oppgitt å være et rent storfekjøttprodukt. Flere prøver tatt ut både i Oslo og Drammen viser det samme.

Juks
- Dette er regelrett juks. Hvis en kjøper pizza med biff skal det være pizza med biff. Dessuten er det mange mennesker som ikke ønsker å spise svin av ulike årsaker. Hvis merkingen er feil fratar vi dem muligheten til å velge dette selv. Det er alvorlig, slår Edvardsen fast.

I tillegg til dette ble det avdekket en liten forekomst av svinekjøtt i kjøttdeig fra Kjøttbua i Oslo, og i kebabkjøtt fra Åkerberg Skoglunn i Oslo. Innblandingen her er så liten at det kan skyldes slurv eller forurensing fra forrige produksjon. Likevel er det over den grenseverdien som er satt som akseptabel, og Mattilsynet krever nå at virksomhetene må rydde opp. Prøvetakingen av gatekjøkkenmat har derimot ikke avdekket ulovlig innblanding av hestekjøtt.

Mattilsynet anmelder Mattilsynet vil nå følge opp de virksomhetene der det er gjort funn av svinekjøtt, og vil politianmelde de alvorligste tilfellene.

Saken oppdateres, komplett liste over prøveresultat legges ut etter hvert.

Se alle prøvesvar: DNA-analyser av kjøttprodukter.

Daglig leder Kjell Kuraas er på reise og henviser til markedssjef Kenneth Kuraas for ytterligere informasjon. Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Kenneth Kuraas.