Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant Thereses levninger?

Politiet har funnet beinrester av et barn på Therese Johannessens (9) alder ved Ringentjernet i Østfold. Likrestene er funnet på stedet seriemorderen Thomas Quick tidligere i år pekte ut som Thereses grav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En norsk politikilde bekreftet seint i går overfor Dagbladet at det er gjort funn ved Ringentjernet og at disse nå analyseres.

- Saken mot Thomas Quick står sterkt, sier kilden.
I juni i år var seriemorderen Thomas Quick tilbake i skogsområdene ved Ringentjernet i nærheten av Ørje ved svenskegrensa.

I ni timer vandret han rundt i skogen, en drøy kilometer fra Ringentjernet. Han forsøkte å finne fram til stedet hvor han hevdet å ha gravlagt Therese.

Gjorde funn

På ett av stedene han pekte ut ga Quick en meget detaljert beskrivelse av hva som hadde skjedd.

I det samme området fant polititjenestemenn et merke Thomas Quick hadde risset inn i et tre. Nærmere undersøkelser konkluderte med at merket var risset inn i 1988 - det samme året som Therese Johannessen forsvant sporløst fra Drammen.

For en tid tilbake søkte politiet med likhunder i det aktuelle området. Hundene markerte og det ble iverksatt graving.

I løpet av kort tid konstaterte Therese-etterforskerne at de hadde gjort funn.

- Riktig alder

- Det dreier seg ikke om mikroskopiske funn, det er større enn som så. Det dreier seg om menneskerester - det er beinrester av en person på Thereses alder, bekrefter statsadvokat Christer van der Kwast. Han leder etterforskningen mot Thomas Quick, som har tilstått å ha begått mer enn 15 drap.

Det er første gang politietterforskere har gjort funn som følge av opplysninger gitt av Thomas Quick. Hvis dette viser seg å være Therese Johannessen, så kan det være riktig at den svenske seriemorderen har begått alle drapene han har tilstått.

Om det virkelig er levninger av Therese som er funnet, kan bli vanskelig å fastslå.
- Men vi vet at det er et menneske, og at alderen er riktig, konstaterer Christer van der Kwast.

Nye avhør

Norsk politi har de siste ukene avhørt Thomas Quick på Sæter sykehus utenfor Falun i Sverige. Etter at de svenske drapsetterforskerne totalt endret taktikk overfor den svenske seriemorderen skal han ha blitt langt mer samarbeidsvillig.

Etter at Quick ble satt under press har de siste viktige bitene i puslespillet kommet på plass.

Politiet kan nå stå foran gjennombruddet i den over ni år gamle forsvinningssaken.
Søndag 3. juli 1988 klokka 20.10 forsvant Therese sporløst fra drabantbyen Fjell utenfor Drammen. I mars i fjor tilsto Thomas Quick at han hadde kidnappet Therese og bortført henne til Hærland kirke ved Mysen. Der hadde tatt livet av henne.

Etter dette har han forklart at han kjørte bilen med liket videre mot grenseovergangen ved Ørje. Noen kilometer før avkjøringa til Ørje svingte han inn på en skogsbilvei som fører opp til Ringentjernet. Veien er stengt med bom, men bommen sto oppe den kvelden fordi E-verkansatte arbeidet i området.

I sin første forklaring sa Thomas Quick at han hadde dumpet liket i Ringentjernet. Etter at Therese-etterforskerne hadde støvsugd tjernet uten å gjøre funn, ble denne forklaringen forkastet.

Moren orientert

I ettertid har Quick forklart at bakgrunnen for at han pekte ut tjernet er at påkjenningen ved å vende tilbake til et åsted er enorm for ham. For å avslutte marerittet pekte han ut tjernet.

Kilder i Sverige opplyste i går til Dagbladet at Thereses mamma, Inger-Lise Johannessen, er blitt informert om funnet. Dette hadde ikke bistandsadvokat Petter Bjørk kjennskap til seint i går kveld.

Hele Norges coronakart