Fant to lik begravd ved slott

Franske Michel Fourniret (62) pekte lørdag ut stedet der han i 1989 skal ha gravd ned to av sine ofre. Så langt har han tilstått ni drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lørdag startet politiet å grave på slottet som Fourniret tidligere eide i Donchery i Ardennes-regionen i Nord-Frankrike, like ved grensa til Belgia.

Noen timer seinere fant de levningene etter to mennesker.

Likene som ble funnet på eiendommen rundt det ærverdige slottet er allerede identifisert som belgiske Elizabeth Brichet (12) og franske Jeanne-Marie Desramault (22). Jentene forsvant fra Ardennes-området med kort tids mellomrom i 1989.

- Vi har funnet begge personene, og dermed er en 15 år lang etterforskning over, sa statsadvokat Yves Charpenel ifølge NTB i kveld.

Både Fourniret og kona Monique Olivier var til stede for å bistå under dagens leting. Under streng politibevoktning pekte de ut stedene der de to unge ofrene lå nedgravd.

Ryster Europa

Fourniret-saken fortsetter å vokse i omfang, og sender sjokkbølger inn i Belgia og Frankrike. Så langt har franskmannen tilstått å ha voldtatt og drept sju unge jenter, samt å ha tatt livet av to voksne fordi han trengte penger.

Michel Fourniret er i tillegg siktet for å ha drept en belgisk au pair i 16-årsalderen som arbeidet for ham i 1993, men han har ikke tilstått dette drapet.

Ifølge nyhetsbyrået AP tror politiet at franskmannen kan ha enda flere liv på samvittigheten.

Pårørende til ofrene har ventet i lange år på å få vite hva som skjedde med dem.

- Jeg vil bare vite sannheten, sa Elizabeth Brichets far til belgisk fjernsyn på onsdag.

Tilsto

Den tidligere skogvokteren Michel Fourniret har sittet i varetekt siden i fjor sommer, da han ble arrestert for kidnapping og seksuelle overgrep mot ei tenåringsjente. Jenta klarte å rømme fra franskmannens varebil, og kunne sette politiet på sporet av det som skulle vise seg å være en seriedrapsmann.

Tidligere i uka ble det kjent at Fourniret hadde innrømmet å ha tatt livet av fem unge jenter og en kvinne i Frankrike og Belgia. Franske påtalemyndigheter kunne seinere føye en voksen mann til lista, og på torsdag tilsto Fourniret ytterligere to drap.

Dette var drapene på de to franske jentene Celine Saison (18) og Manyana Thumpong (13), som forsvant i henholdsvis 2000 og 2001.

Liket av Saison ble funnet på den franske siden av skogsområdet rundt Ardennes, to måneder etter at hun forsvant fra landsbyen Charleville-Mezieres. Thumpong ble funnet drept på belgisk side av grensa, ikke langt unna Fournirets belgiske hjem. Begge var blitt kidnappet, voldtatt og drept. Mens Fourniret har sittet i varetekt, har politi i de to nabolandene i lang tid forsøkt å knytte ham til disse to drapene.

Kona medsiktet

Det store gjennombruddet i saken kom i forrige uke, da Monique Olivier fortalte politiet at hun trodde ektemannen sto bak minst ni drap. Bakgrunnen for at hun gikk til politiet var ifølge AP at hun hadde lest om Dutroux-saken, der eks-kona til Dutroux fikk 30 års fengsel for sin rolle i de barbariske kidnappings- og drapssakene.

Olivier er nå siktet for å ha unnlatt å hjelpe en person i nød, men kilder i det franske statsadvokatembetet ser ikke bort fra at hun vil bli siktet for alvorligere forhold.

Tidligere dømt

Michel Fourniret ble i 1983 dømt til sju års fengsel for voldtekt av ei ung jente mens han bodde i hjemlandet Frankrike. Det var mens han sonet denne dommen at han møtte kona Monique, som besøkte fanger i fengselet.

Etter å ha sonet fire år av voldtektsdommen flyttet ekteparet over grensa til Belgia i 1987. Der fikk de en sønn sammen, og levde et tilsynelatende stille og tilbaketrukket liv i landsbyen Sart-Custinne i Ardenne.

Til tross for den tidligere voldtektsdommen, fikk Fourniret jobb ved en skole i Belgia bare måneder før han ble arrestert i juni i fjor. Etter arrestasjonen flyttet kona og sønnen tilbake til Frankrike.

Belgiske myndigheter hevder de aldri fikk kjennskap til franskmannens rulleblad, og går nå i bresjen for å opprette et felles strafferegister for alle EU-land.

Dutroux-saken

De groteske detaljene i Fourniret-saken ble kjent bare åtte dager etter at belgiske Marc Dutroux (47) ble dømt til livstid bak murene for bestialske drap og misbruk av fire unge jenter.

«Udyret fra Charleroi» har vært et belgisk traume siden saken ble rullet opp på midten av 1990-tallet.

Belgiske medier omtaler Fourniret som «den franske Dutroux».

Opprullingen av Fourniret-saken betyr at ei rekke uløste drapssaker i Frankrike og Belgia nå går mot en oppklaring.

ÆRVERDIG SLOTT: Dette slottet fra 1800-tallet var tidligere eid av Michel Fourniret. Minst to ofre ble begravd i det store parkanlegget som omkranser slottet.
GRAVER ETTER OFRE: Politi startet lørdag letingen på Chateau Le Sautou i Donchery 100 kilometer nordøst for Paris.
INNRØMMER BARNEDRAP: Franske Michel Fourniret, her avbildet på vei inn i en rettssal i Dinant i fjor sommer. Foto: SCANPIX/AFP
PÅ STEDET: Michel Fourniret var med da politiet startet å grave på hans tidligere eiendom.
OFFER: 12 år gamle Elizabeth Brichet forsvant i Belgia i 1989. Jenta skal være ett av minst to ofre som er gravd ned ved Fournirets franske slott.