Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna i Paris

Fant tonen med Macron

Den franske presidenten vil lytte til Norge før EUs Brexit-løsning.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paris (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg møtte Frankrikes president Emmanuel Macron til sitt første bilaterale møte i Elysée-palasset i dag.

I et iskaldt Paris var det ifølge Solberg et varmt møte mellom den norske regjeringssjefen og den franske statslederen.

Hun mener de fant de tonen som gjør det mulig å samarbeide om felles prosjekter framover, og ikke minst slik at norske interesser blir hørt.

God kontakt

- Jeg har jo møtt Macron flere ganger i internasjonale fora, og føler vi har hatt god kjemi hele tiden. Han er en hyggelig og åpen person, og opptatt av å gå til kjernen av saker og ikke generelt prat. Det synes jeg er fint, sier Solberg og fortsetter.

- Frankrike er jo et stort land, og Norge et litt mindre land. Men det som er viktig er at Norge nå er i deres bevissthet og på radaren. Et slikt møte skaper grunnlag til å kunne snakke sammen senere.

Solberg fikk støtte til et internasjonalt samarbeid for å beskytte havene og kjempe mot forurensning, og Macron lovet å huske på alle landene i det indre markedet, også EFTA-landene, når EU sluttforhandler en avtale om Brexit med Storbritannia.

Macron fjernet også envhver tvil om hvorvidt Norge som ikke EU-medlem kan delta i EUs forsvarssamarbeid.

Takket Erna for klimaengasjement

Macron takket i en kort uttalelse etter møtet Solberg for å ha spilt en vesentlig rolle for å få klimaavtalen i Paris på plass. Han takket for hennes tydelige og personlige engasjement for å oppfylle klimaavtalen. Ifølge Solberg var Macron i møtet mellom de to interessert i hvordan Norge følger opp utslippsmålene.

- Møtet har bidratt til å styrke det gode samarbeidet Norge og Frankrike har. Etter at du ble president, har Frankrike tatt mange store initiataiver. Vi deler analyser og ideer på mange områder. Du vil se handling etter talene, og vi vil innfri Paris-avtalen, og , sa Solberg henvendt til Macron.

Støtter initiatviv om hav

GOD TONE: Det var god kjemi mellom president Emmanuel Macron og "madame première ministre Erna Solberg" i Elysée-palasset i dag.Foto: Lars eivind BOnes
GOD TONE: Det var god kjemi mellom president Emmanuel Macron og "madame première ministre Erna Solberg" i Elysée-palasset i dag.Foto: Lars eivind BOnes Vis mer

- Jeg er veldig fornøyd med at Macron så tydelig vil være med på en allianse for rene hav. Frankrike har enorme havområder på grunn av de franske øyene i Stillehavet, og er verdens nest største havnasjon.

Norge har teknologi som kan brukes. Framtidsutfordringen for Norge som nasjon er å skape mer næringsliv basert på hav. Da må havene være sunne og rene. Macron var interessert i et samarbeid om dette, og det er et godt startpunkt, sier Solberg etter møtet i Elysée-palasset.

Solberg er også godt fornøyd med Macrons vurdering av Brexit og det indre markedet.

- En«norsk løsning» hadde løst problemene med det indre markedet, og hadde gjort det enklere. Men britene er nok ikke interessert i det, sier Solberg.

Enige om stabiliseringstiltak

Hun og Macron er enige om at sikkerhetstruslene fra sør må møtes, ikke bare militært, men med tiltak for stabilisering og vekst i landene i Sahel-området der de store migrasjonsstrømmene kommer fra. Macron takket for norske bidrag.

- Vi deltar i stabilisering gjennom tiltak for bærekraft og utdanning. Vi må jobbe mot å bryte opp ekstremismen rundt Sahel, gjennom militære styrker, etterretning og jobbutvikling slik at vi kan bryte opp de kriminelle nettverkene, våpensmugling og menneskesmugling og sørge for at menneskene der får en annen framtid, sier Solberg.

Macron drøftet situasjonen i Syria, i Midtøsten og andre alvorlige og krevende på den internasjonale dagsorden. Men de snakket også om hyggeligere ting.

Gratulerte med medaljefangsten

- Macron gratulerte Norge med alle medaljene fra OL. Jeg tror han var misunnelig. Men han understreket også at i Frankrike er man mest interessert i fotball, sier Solberg.

Macron er invitert til Norge, og sa at han svært gjerne kommer. Men det ble ikke sagt noe mer konkret om eventuelt når.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!