Fant tonen

TØNSBERG (Dagbladet): Nyinnmeldt Frp-er Martin Schanche er full av beundring for Os-ordfører Terje Søviknes og vil bare sette en strek over fortidas sexskandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terje Søviknes ble i går tatt inn i varmen igjen av en fullsatt Frp-sal med Carl I. Hagen på første benk. Søviknes utelukker nå ikke at han er tilbake i rikspolitikken neste år.

Den lokalpolitiske konferansen ble Søviknes' første møte med partiet siden han ble tvunget til å trekke seg som nestformann for halvannet år siden. Da hadde han gjort John Alvheim «kvalm» etter å ha innrømmet seksuell omgang med ei 16 år gammel jente.

Rørt

Fredag kveld kom Søviknes til Tønsberg sammen med kona Janniche for å forklare hva partiet har fått til i Os. Men foredraget lørdag ettermiddag ble noe langt mer enn et politisk innlegg. På forhånd var Søviknes spent på hvordan han kom til å bli tatt imot av partiet han i fjor ble en belastning for.

Men da han gikk på talerstolen, klappet 300 Frp-ere demonstrativt varmt og lenge.

Ni ganger ble han avbrutt av applaus, også av Carl I. Hagen, som i fjor følte seg sviktet av sin påtenkte etterfølger.

- Det var utrolig godt å være på plass igjen og få en sånn respons, sier Søviknes til Dagbladet umiddelbart etterpå.

- Er du rehabilitert nå?

- Det er et teit spørsmål. Jeg gjør en jobb for innbyggerne i Os kommune nå, og jeg har sagt meg villig til å fortsette fire år til. Det blir opp til dem å bestemme min politiske framtid. Neste års kommunevalg blir milepælen. Og jeg gleder meg fryktelig.

- God jobbeperiode

- Når er du tilbake i rikspolitikken?

- Jeg har ingen ambisjoner om det nå. Det eneste jeg tenker på er lokalvalget neste år. Det kommer ikke på tale med noen verv i rikspolitikken før det, sier Søviknes, som på fylkestinget i Hordaland jevnlig treffer Cathrin Rustøen, kvinnen som rullet i gang sexskandalen i Frp i februar 2001. Det vil han helst ikke snakke om.

- Siden jeg trakk meg som nestformann, har livet mitt først og fremst vært en god jobbeperiode. Jeg har fått muligheten til å konsentrere meg om Os, og jeg har også oppdaget at det finnes andre ting i livet enn politikk. Janniche har vært en utrolig støtte hele tida, sier Søviknes. Han har gjort seg mange notater underveis, men avviser at han vil skrive bok.

- Vi gjorde nok noen feil noen hver av oss når det sto på som verst, er alt han vil si om fortida.

En som absolutt er i stand til å tilgi, er konferansedeltaker Martin Schanche, som innbyggerne i Drøbak neste år kan stemme inn i kommunestyret.

Respekt

- Søviknes er virkelig en fargeklatt selv om han er aldri så bleik. Det han har fått til i Os, står det respekt av, sier Schanche, som sier dette om fortida:

«Kem interessere sæ førr kem som knulla kem? Så lenge kona tilgir han, må vi også gjør' det.»

Carl I. Hagen vil ikke ha noen mening om framtida for Terje Søviknes.

- Det er det opp til velgerne i Os å avgjøre, og medlemmene i partiet, sier Hagen til Dagbladet.

BEUNDRER: Den ferske Frp-eren Martin Schanche hilste i går for første gang på Os-ordfører Terje Søviknes, som den tidligere rallycrossmesteren har stor respekt for. De fant tonen raskt - om feilstyring, byråkratmakt og skatteinngang.