Slange

Fant treøyd slange på veien

- Imponerende, sier ekspert.

TRE ØYER: Denne slangen ble funnet på en motorvei nord i Australia, men døde allerede etter noen uker. Foto: Northern Territory Parks and Wildlife
TRE ØYER: Denne slangen ble funnet på en motorvei nord i Australia, men døde allerede etter noen uker. Foto: Northern Territory Parks and WildlifeVis mer

I mars oppdaget viltforvalterne denne treøyde slagen på en motorvei nær byen Humpty Doo nord i Australia.

Northern Territory Parks and Wildlife Service beskriver den 40 centimeter lange slangen som et merkelig funn, men ekspertene mener det tredje øyet er en naturlig mutasjon.

Røntgenbildene har vist at den ikke har to separate hoder som har vokst sammen, men en skalle med en ekstra øyehule og tre funksjonelle øyne.

Slet med å få i seg mat

Den unge pytonlangen fikk navnet Monty Python av viltforvalterne, men slet ifølge med å få i seg mat på grunn av misdannelsene. Den døde bare noen uker etter at den ble funnet, forteller en talsperson til Dagbladet.

Viltforvalterne påpeker at dette sannsynligvis er en naturlig mutasjon, ettersom misdannelser er spesielt vanlig hos reptiler.

- Alle babyer har en form for mutasjon. Denne er bare spesielt grov og misdannet, sier slangeekspert og professor i biokjemi og molekylærbiologi ved universitetet i Queensland, Brian Fry, til BBC.

Han har aldri sett en treøyd slange før, men forteller at han har en tohodet slage i laboratoriet sitt. Dette er den samme mutasjonen som vi ser hos siamesiske tvillinger. Han tror at det tredje øyet kan være en «siste rest av en tvilling som har blitt absorbert».

USA: - Ekstremt sjeldent. Det sier krypdyreksperten som fikk se disse bildene av en tohodet slange. Synet møtte Stephanie Myers da hun gikk ut i hagen søndag kveld. Video: J.D. Kleopfer Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/fant-tohodet-slange-i-hagen/70240828 Vis mer

- Imponerende

- Det er imponerende at den i det hele tatt fikk se dagens lys, sier David Penning, professor i biologi ved Missouri Southern State University, til Live Science.

Han forklarer at mødrene ofte spiser «dårlige» egg, etter at de har lagt dem. Dessuten dør ofte slanger med misdannelser etter noen få dager.

Enda mer overrasket er han over at øyet så ut til å fungere.

- Misdannelser leder sjelden til normale funksjoner. Når du tenker på kompleksiteten i skallen og nervesystemet, er det så mye mer som foregår der inne enn bare det nye øyet. For eksempel er det sannsynlig at det tredje øyet vil trenge en ekstra optisk nerve, noe som ville komplisert hjernens oppsett, sier han.

Tohodet slange

I fjor høst skrev Dagbladet om amerikanske Stephanie Myers, som fant en tohodet slange i naboens blomsterbed.

Dette er ikke helt uvanlig å finne blant slanger i fangenskap, men ekstremt sjeldent ute i det fri.

- Grunnen til det er at de ikke overlever særlig lenge. De klarer ikke å koordinere bevegelsene sine, det gjør det nærmest umulig for dem å jakte etter mat eller flykte fra farer, sa krypdyrekspert J. D. Kleopfer til Dagbladet den gang.