Fant trolig grav med vikingskip i England

To skattejegere kan ha funnet et hittil ukjent gravsted med et vikingskip nord i England, skriver avisen The Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amatørarkeologene som oppdaget gravstedet fant blant annet sølvmynter, deler av sverd og skjold og andre vikinggjenstander som stammer fra 800-tallet. Også en type jernnagler som ofte ble brukt under byggingen av vikingskip, ble funnet i Yorkshire-regionen i England.

Funnstedet vil bli holdt hemmelig til det er gravd ut, og arkeologer mener stedet kan være graven til en velstående kriger og langskipet hans, skriver den britiske avisen.

Viktig oppdagelse

Lignende gravsteder med skip er tidligere funnet både i Skottland og Irland, men funnet i Yorkshire er det første i sitt slag i England.

Dersom det viser seg å være snakk om et gravsted med et vikingskip, vil det være «et av de viktigste funnene fra vikingtiden som noensinne er gjort på De britiske øyene», sier Simon Holmes, arkeolog ved Yorkshire Museum.

Han påpeker at vi foreløpig vet relativt lite om hva vikingene foretok seg i Storbritannia mot slutten av 800-tallet.

- Tidligere funn har i all hovedsak vært forbundet med den tidligere perioden, da vikingene utelukkende plyndret, eller med senere perioder, da de begynte å slå seg ned, sier Holmes til avisen The Guardian, som også omtaler funnet tirsdag.

Vikinger fra Norge og Danmark begynte sine plyndringstokt til Storbritannia på begynnelsen av 800-tallet. Mange handelsdrivende slo seg senere ned på De britiske øyene.

Sølvmynt fra Bagdad

Blant gjenstandene som så langt er gravd fram fra det hemmelige funnstedet, som ligger langs en elvebredd et sted i Yorkshire, er to sølv-pennier som er preget etter ordre fra av den engelske kongen Alfred den store. I tillegg er det funn sverd, to skålvekter, støpejern og deler av en sølvmynt fra Bagdad - hovedstaden i det som i dag er Irak.

Arbeidet videre vil blant annet dreie som om å lete etter rester av råttent tømmer, noe som vil være et ytterligere tegn på at Yorkshire-jordet skjuler en vikinggrav hvor den døde krigeren er blitt plassert i et skip.

- Jeg er 95 prosent sikker på at det er en skipsgrav, mener arkeolog Holmes.

De to skattejegerne som først oppdaget gravstedet, vil få utbetalt en finnerlønn.

De over tusen år gamle gjenstandene stilles ut i Yorkshire Museum fram til slutten av februar.

(NTB)