Fant truet sommerfugl etter tre års leting

- Verden stoppet og alt ble nullstilt, sier sommerfugljeger i Tvedestrand.

FINNES NÅ PÅ TO STEDER: Klippeblåvingen, en av landets mest sjeldne sommerfuglarter, er påvist i Tvedestrand etter tre års leting.  Dette bildet av klippeblåvingen er tatt i Halden. Foto: CHRISTIAN STEEL
FINNES NÅ PÅ TO STEDER: Klippeblåvingen, en av landets mest sjeldne sommerfuglarter, er påvist i Tvedestrand etter tre års leting. Dette bildet av klippeblåvingen er tatt i Halden. Foto: CHRISTIAN STEEL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I pinsen kom et gjennombrudd for en av de sterkt truede artene i Norge - klippeblåvingen. Sommerfuglen, som var antatt å bare finnes i Halden, ble funnet i Tvedestrand etter tre års leting.

Det var sommerfugljegeren Roald Bengtson som fant sommerfuglen forrige lørdag. På oppdrag for NINA (Norsk institutt for naturforskning) har han hatt flere turer til Tvedestrand for å lete etter klippeblåvinge.

- Det var en utrolig opptur. Jeg må innrømme at jeg før denne turen var uhyggelig pessimistisk. Jeg har lett høyt og lavt i tre år, og begynte å tro at klippeblåvinge var forsvunnet for godt i Tvedestrand, forteller Bengtson til Tvedestrandsposten.

- Verden stoppetKlippeblåvingen er en av Norges mest sjeldne sommerfugler, og er oppført som sterkt truet i den nasjonale rødlista over truede arter fra 2006. Sommerfuglen er midlertidig fredet, men Bengtson har tillatelse til å fange den i forskningsøyemed.

- Verden stoppet og alt ble nullstilt. Jeg fikk en kraftig reaksjon inni meg, men klarte å beholde roen, og fikk notert ned tid og sted for funnet. Egentlig har det vel ikke gått opp for meg ennå, sier Bengtson om hvordan han reagerte da han fant sommerfuglen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer