FINNES NÅ PÅ TO STEDER: Klippeblåvingen, en av landets mest sjeldne sommerfuglarter, er påvist i Tvedestrand etter tre års leting.  Dette bildet av klippeblåvingen er tatt i Halden. Foto: CHRISTIAN STEEL
FINNES NÅ PÅ TO STEDER: Klippeblåvingen, en av landets mest sjeldne sommerfuglarter, er påvist i Tvedestrand etter tre års leting. Dette bildet av klippeblåvingen er tatt i Halden. Foto: CHRISTIAN STEELVis mer

Fant truet sommerfugl etter tre års leting

- Verden stoppet og alt ble nullstilt, sier sommerfugljeger i Tvedestrand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I pinsen kom et gjennombrudd for en av de sterkt truede artene i Norge - klippeblåvingen. Sommerfuglen, som var antatt å bare finnes i Halden, ble funnet i Tvedestrand etter tre års leting.

Det var sommerfugljegeren Roald Bengtson som fant sommerfuglen forrige lørdag. På oppdrag for NINA (Norsk institutt for naturforskning) har han hatt flere turer til Tvedestrand for å lete etter klippeblåvinge.

- Det var en utrolig opptur. Jeg må innrømme at jeg før denne turen var uhyggelig pessimistisk. Jeg har lett høyt og lavt i tre år, og begynte å tro at klippeblåvinge var forsvunnet for godt i Tvedestrand, forteller Bengtson til Tvedestrandsposten.

- Verden stoppet
Klippeblåvingen er en av Norges mest sjeldne sommerfugler, og er oppført som sterkt truet i den nasjonale rødlista over truede arter fra 2006. Sommerfuglen er midlertidig fredet, men Bengtson har tillatelse til å fange den i forskningsøyemed.

- Verden stoppet og alt ble nullstilt. Jeg fikk en kraftig reaksjon inni meg, men klarte å beholde roen, og fikk notert ned tid og sted for funnet. Egentlig har det vel ikke gått opp for meg ennå, sier Bengtson om hvordan han reagerte da han fant sommerfuglen.

Christian Steel, som er rådgiver i SABIMA (Samarbeidsrådet for biologisk mangfold), er blant de andre som har lett etter sommerfuglen de siste årene.

- Jeg var begynt å bli ganske pessimistisk, og fryktet at den var blitt borte. Den har forsvunnet fra det ene stedet etter det andre, og i Tvedestrand er det 13 år siden den sist ble dokumentert, sier Steel til Dagbladet..

- Liten bestand
I løpet av de siste tre årene har det pågått intensiv leting etter sommerfuglen i løpet av 30-40 dager rundt mai måned, forteller Steel. Han dro til Tvedestrand søndag, og fortsatte letingen sammen med Bengtson.

Da fant de 10-15 sommerfugl-egg, men ingen flere sommerfugler. Alt tyder på at det bare er en liten bestand igjen i Tvedestrand.

HAR LETT I TRE ÅR: Roald Bengtson med klippeblåvingen som ble fanget lørdag 30. juni og senere sluppet fri igjen. Klippeblåvingen er fredet, men Bengtson har dispensasjon fra Direktoratet for naturforvaltning for å fange og undersøke dyrene. Foto: Christian Steel/SABIMA
HAR LETT I TRE ÅR: Roald Bengtson med klippeblåvingen som ble fanget lørdag 30. juni og senere sluppet fri igjen. Klippeblåvingen er fredet, men Bengtson har dispensasjon fra Direktoratet for naturforvaltning for å fange og undersøke dyrene. Foto: Christian Steel/SABIMA Vis mer

- Det er en veldig sjelden art nå, men den var langt mer utbredt før. Den er truet av gjengroing og av utbygging, spesielt i strandsonen, sier Steel.

Tidligere var sommerfuglen kjent 16 steder rundt Oslofjorden og sørover til Arendal, ifølge Direktoratet for naturforvaltning.

I Torpbukta i Halden, der man inntil nylig trodde den eneste bestanden av sommerfuglen fantes, ble en reguleringsplan opphevet av Miljøverndepartementet på grunn av bestanden av klippeblåvinge, ifølge Halden Arbeiderblad.

SJELDENT FUNN: En klippeblåvingehunn har lagt tre egg på undersiden av et blad på en smørbukk, som er larvens næringsplante. Foto: Christian Steel/SABIMA
SJELDENT FUNN: En klippeblåvingehunn har lagt tre egg på undersiden av et blad på en smørbukk, som er larvens næringsplante. Foto: Christian Steel/SABIMA Vis mer
UTROLIG OPPTUR: Roald Bengtson i klippeblåvingens leveområde i Tvedestrand. Foto: Christian Steel/SABIMA
UTROLIG OPPTUR: Roald Bengtson i klippeblåvingens leveområde i Tvedestrand. Foto: Christian Steel/SABIMA Vis mer