Tvillinger: De to jentene ble skilt ved fødselen i Indonesia, plassert på barnehjem og adoptert vekk til hver sin familie. Men til slutt fant de hverandre likevel. Foto: AFP PHOTO/STEFAN LINDBLOM
Tvillinger: De to jentene ble skilt ved fødselen i Indonesia, plassert på barnehjem og adoptert vekk til hver sin familie. Men til slutt fant de hverandre likevel. Foto: AFP PHOTO/STEFAN LINDBLOMVis mer

Fant tvillingsøstra på Facebook etter 29 år

Etter å ha blitt skilt ved fødselen i Indonesia levde de nesten helt like liv, like ved hverandre sør i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er kanskje noe i utsagnet «stranger than fiction» - det at virkeligheten ofte kan være langt mer merkverdig enn fantasien.

Historien nyhetsbyrået AFP bringer kan trygt plasseres i kategorien uvirkelige historier fra virkeligheten.

29 år etter at de ble skilt ved fødselen og adoptert bort til hver sin familie, er nemlig tvillingsøstrene Emilie Falk og Lin Backman nå gjenforent. Utrolig nok har de hver for seg fulgt livets vei, og endt opp 40 kilometer unna hverandre sør i Sverige tre tiår seinere.

Den utrolige historien begynner i Indonesia. 18. mars 1983 blir tvillingsøstrene født i millionbyen Semarang. Havnebyen var viktig under kolonitiden, og er det i og for seg fortsatt, men for de to små jentene var det ikke her livet skulle leves.

De ble begge plassert på et barnehjem i byen og seinere adoptert. Begge ble sendt til Sverige og et nytt liv, men barnehjemmet nevnte ikke at det fantes to av samme slag.

Lin Backman forteller imidlertid at hennes nye foreldre fikk et hint allerede da de forlot barnehjemmet med den nye dattera. Drosjesjåføren snudde seg, så på det svenske paret og den lille jenta og sa: «Hva med den andre, søstera?».

Samme mann skrev så ned de to småjentenes indonesiske navn på en papirbit.

- Wow! Da foreldrene Backman kom hjem til Sverige med den lille, oppsøkte de familien som hadde adoptert jenta drosjesjåføren hadde snakket om.

- De gikk gjennom adopsjonspapirene, men de syntes ikke at vi var særlig like og det var mye i papirene som ikke stemte. Og det fantes ingen DNA-tester på den tida, sier Emilie Falk til AFP.

Til slutt mistet de to familiene kontakten, og i barndommen var ingen av tvillingene særlig opptatt av dette med biologien.

- Men da jeg skulle gifte meg for to år siden begynte jeg å tenke på familien og adopsjonen. Da jeg spurte moren min fortalte hun meg hele historien igjen, og jeg bestemte meg for å lete etter Lin, sier Falk.

Til slutt fant hun Lin Backman på Facebook, og skrev en beskjed med navnet, bursdagen og navnet på mora.

- Wow! Det er navnet til mora mi også. Og det er bursdagen min, lød svaret fra det som skulle vise seg å være tvillingsøstra.

Nesten helt like DNA-prøven avslørte nemlig at det er 99,98 prosent sjanse for at de er toeggede tvillinger. Men likheten stopper ikke der.

De bor bare 40 kilometer fra hverandre, de er begge lærere, de giftet seg på den samme datoen med ett års mellomrom og de danset til den samme sangen i sine bryllup, nemlig «You and Me» av Lifehouse.

- Det var veldig rart, sier Falk.

De to holder tett kontakt nå, og snakker blant annet om en tur til Indonesia for å lete etter de biologiske foreldrene. De har noen opplysninger, blant annet at faren skal være drosjesjåfør.

- Vi lurer jo veldig på om han er dén drosjesjåføren, sier Falk og refererer til historiens spede begynnelse.