Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant tysk sprengstoff under rullebanen

Sola lufthavn stenges i to timer mens det fjernes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken til at Stavangers lufthavn stenges er at det er funnet gammel sprengstoff av typen «ammonal 1» under en av rullebanene. Mellom klokka 12.55 og 13.45 skal eksperter fra Forsvaret grave opp sprengstoffet, som stammer fra 2. verdenskrig.

- Dette tidsrommet er valgt fordi bare tre flyginger berøres, sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen til Stavanger Aftenblad.

Ifølge lufthavnsjefen er ikke ammonal 1 spesielt følsomt for ytre påvirkning, så flypassasjerene har aldri vært i fare når fly har landet og tatt av fra rullebanen.

Fra tyskerne

Det gamle sprengstoffet ble funnet under dreneringsarbeider på lufthavnen den 8. oktober i år.

Det ble opprinnelig lagt ned av tyskerne under okkupasjonen av Norge.

Tyskerne gravde ammonal ned langs kantene av øst-vest-rullebanen. De planla å sprenge rullebanen i lufta så ikke fienden skulle benytte den i tilfelle okkupasjonsmakten måtte trekke seg tilbake i all hast.

Like etter krigens slutt ble det aller meste av sprengstoffet på Sola fjernet. Ytterligere femti kilo ble fjernet i forbindelse med funnet 8. oktober, og i dag er det en siste rest som skal bort.

- I dag graver Forsvarets eksperter for å avdekke mer ammonal 1. Luftfartstilsynet har godkjent fremgangsmåten. Alt sprengstoffet må senere vekk i forbindelse med utbyggingen av flyplassen. Hvor lang tid dette kan ta, og hvem som skal betale, er ikke avklart, sier Lorentzen til avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media