Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant tysk ubåt 70 år etter at amerikanerne senket den

69 mennesker døde i angrepet i 1944.

SENKET I 1944: En tysk ubåt som ble senket for nesten 70 år siden i Nantucket, ble funnet igjen mandag 23. juli. 44 tyskere døde. Foto: Joe Mazraani / AP Photo / GK Consulting & AWS Expedition
SENKET I 1944: En tysk ubåt som ble senket for nesten 70 år siden i Nantucket, ble funnet igjen mandag 23. juli. 44 tyskere døde. Foto: Joe Mazraani / AP Photo / GK Consulting & AWS Expedition Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dykkere har funnet en tysk ubåt som sank etter å ha blitt angrepet av amerikanske styrker i Nantucket for nesten 70 år siden.

Det var en privat gruppe, organisert av advokat Joe Mazraani fra New Jersey, som fant u-båten på mandag denne uken.

Noen av medlemmene i gruppa har lett etter u-båten i to tiår, og det var gruppas andre forsøk på å finne den på to år.

Senket av synekminer 16 april, 1944, torpederte den tyske ubåten den amerikanske bensintankeren SS Pennsylvania, som hadde havnet et stykke bak konvoien den fulgte på vei mot Storbritannia.

Ifølge den amerikanske kystvakten hadde skipet 140 000 fat med bensin ombord. Ubåten gikk under tankeren for å gjemme seg, men ble oppdaget av USS Joyce, som skadet ubåten kraftig da de slapp synkeminer på den.

Etter angrepet ble tyskerne tvunget til overflaten og begynte å skyte med våpnene på dekk. USS Gandy svarte med samme mynt, og mannskapet måtte til slutt forlate ubåten. 44 tyskere og 25 personer ombord på tankeren omkom.

Lette i to dager Gruppen på syv mennesker lokaliserte vraket omtrent 112 kilometer sør for Nantucket, etter å ha søkt i to dager.

- Da teamet spurte om jeg hadde funnet den, brøt de ut i glede før jeg fikk svart. De kunne se det på smilet mitt og blikket mitt, sier Garry Kozak, som styret sonarsøket til nyhetsbyrået Assosciated Press.

Ubåten er en av flere tyske ubåter fra andre verdenskrig som har blitt oppdaget ved den amerikanske kysten.

Vanskelig å finne Mazraani forteller at den har vært vanskelig å finne fordi den militære posisjonen for kampen var upresis, og forskerne hadde kun en generell ide om hvor ubåten befant seg da den sank.

Kun tippen av ubåten var synlig første gang de var ved stedet, men etter et nytt forsøk var det helt klart at det var den tyske ubåten de hadde funnet. Dykkere gikk ned til vraket for å ta bilder.

Teamet som fant ubåten har ikke villet uttale seg om hvor dypt ubåten lå under havoverflaten, annet enn at den lå på dypt vann. Mazraani sier at de nå vil kontakte sjømenn fra de forskjellige fartøyene som var involvert, eller deres familier, for å dele nyheten og bildene.

BLE SENKET: Bildet fra 16. april 1944 viser det tyske mannskapet på ubåten etter at amerikanerne slapp synkeminer på den. Foto: AP Photo / U.S. Navy
BLE SENKET: Bildet fra 16. april 1944 viser det tyske mannskapet på ubåten etter at amerikanerne slapp synkeminer på den. Foto: AP Photo / U.S. Navy Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media