Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant ukjent hav på bilde tatt på 78 800 km avstand

Og da hadde NASA-sonden reist i ni år først.

 NY KUNNSKAP:  Størrelsen på Pluto (til venstre) og månen Charon sette utenfra i forhold til jordklodens størrelse. De dekker et areal opp mot USAs størrelse. Illustrasjon: NASA/NTB Scanpix.
NY KUNNSKAP: Størrelsen på Pluto (til venstre) og månen Charon sette utenfra i forhold til jordklodens størrelse. De dekker et areal opp mot USAs størrelse. Illustrasjon: NASA/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilder av Plutos største måne Charon tyder på at den fjerne kloden en gang har hatt et hav under overflaten, som siden har fryst og utvidet seg, mener den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA.

Nedfrysingen har ført til at Charon-overflaten har strukket seg og sprukket opp, mener de amerikanske forskerne.

Konklusjonen er basert på bilder romsonden New Horizons har sendt tilbake til jorden.

Sonden passerte forbi Charon og Pluto i sommer, etter en ni år lang ferd gjennom solsystemet.

Bildene New Horizons har sendt tilbake, har gitt ny innsikt om den fjerne dvergplaneten og dens måner. Bilder tatt av Charon på 78 700 kilometer avstand viser et system av bruddlinjer i overflaten rundt månens ekvator.

1 800 km lange
Disse forkastningene og bruddlinjene er enkelte steder opp mot 1 800 kilometer lange, og noen steder er det 7,5 kilometer dype kløfter, ifølge NASA. Grand Canyon i USA er til sammenligning 446 kilometer lang og 1,6 kilometer dyp.

Kløftene er de lengste som er observert i solsystemet.

Charons overflate består i dag hovedsakelig av vannis.

Men for millioner av år siden, da månen var ung, mener romforskerne at radioaktivt materiale i klodens indre utviklet nok varme til at isen smeltet og dannet et underjordisk hav.

(NTB-AFP).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media