Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant ukjent kjemperotte og over 40 nye dyrearter i vulkan

Forskerne måtte gni seg i øynene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Historien er som hentet fra «En Disney-klassiker til glede for nye lesere» i Donald Duck & Co.

En ekspedisjon med vitenskapsmenn tar seg dypt inn i jungelen på en stillehavsøy - får hjelp av en lokal stamme til å finne et krater i en eldgammel vulkan - og finner en helt ny verden av uoppdagede dyrearter.

Skjermet og isolert fra omverdenen i 200 000 år
Over fire millioner briter benket seg denne uka foran fjernsynsapparatene for å følge første episode av det spektakulære eventyret fra virkeligheten i den aktuelle tv-dokumentarserien «Lost land of the volcano» på BBC ONE.

Her får de ta del i forskernes, biologenes og fotografenes mange strabaser for å ta seg opp og ned i det fire kilometer vide krateret i den utdødde vulkanen Mount Bosavi på stillehavsøya Ny-Guinea.

Men strevet skal vise seg å være vel verdt anstrengelsene. Både forskerne og villmarksteamet gjør store øyne da de finner ut hva som skjuler seg i vulkanens indre.

Innenfor de opptil 1 km høye, og stupbratte veggene, oppdager de et økosystem som har fått utvikle seg i total isolasjon siden vulkanens siste utbrudd for ca. 200 000 år siden. Selv ikke medlemmer av den lokale Kasua-stammen, som holder til ved foten av vulkanen, har satt sine føtter innenfor krateret.

I habitatet har mer enn 40 ukjente dyrearter derfor vært skjermet for omverdenen og kunnet forme seg i fred, uten å bli truet av store kattedyr eller aper. 

- Vi var totalt uforberedt på synet som møtte oss, men vi fulgte magefølelsen vår og fikk full klaff, skriver produsent Steve Greenwood på sin blogg i The Guardian.

Trolig verdens største rotte

Et forbløffet kamerateam fanger opp det som trolig er verdens største rotte via et infrarødt kamera. Og gigantgnageren, som aldri har hatt noen grunn til å frykte mennesker, svinser snart rundt fotografene som et tamt kjæledyr.

- Jeg hadde en katt som var like stor som denne rotta, sier filmfotografen Gordon Buchanan om den nye arten, som i påvente av et offisielt navn foreløpig bare kalles Bosavi-rotta.

Han sier at rotta, som minner litt om en bever, var totalt uredd - og at den etter kort tid spiste bladverk fra hånden hans.

Kjempegnageren målte hele 82 cm fra hodet til halen, og veide ca. 1, 5 kilo. Rotta eksisterer trolig bare på dette lille avgrensede området. Til sammenlikning har vårt eget lite flatterende nasjonalikon brunrotta (Rattus norvegicus) en kroppslengde på litt over 20 cm.

- Dette er trolig verdens største rotte. Større enn de største man finner i kloakken, sier gnagerekspert Kris Helger ved Smithsonian National Museum of Natural History.

Frosk med støttenner

Forskerne oppdaget i tillegg en frosk med støttenner og en fisk som lager gryntelyder med blæra!

I tillegg ble 16 nye froskearter, tre nye fiskeslag, over 20 nye insekter, og en hittil uoppdaget flaggermusart dokumentert.

Under den fem uker lange innspillingen klarte filmteamet også å fange verdens minste papegøye på film for første gang.

Pygme-papegøyen (Micropsitta pusio) er ikke stort større enn en tommelfinger. I snitt er den 9 cm lang, og er bokstavelig talt fjærlett med en gjennomsnittsvekt på 11,5 gram.

Ekspedisjonen til den 2800 meter høye vulkanen var ekstremt nøye planlagt. For å være sikre på at tilfanget av mat skulle være stort nok for 40 mennesker ble det blant annet plantet spinat og satt poteter i det utilgjengelige området et halvt år før ekspedisjonen tok til.

- Det var helt utrolig å være med på, sier dr. George McGavin, som ledet ekspedisjonen. Han håper funnene vil være et vektig innspill for å bevare regnskogene. Forskerne hevder Ny-Guineas regnskog blir hugget ned for fote, og at 3,5 prosent forsvinner årlig.

- Nå må verden få ut fingeren og skjønne hvor presserende det er å bevare kloden vår, sier McGavin. 


- Viktig påminnelse

Professor i biologi ved NTNU i Trondheim, Trond Amundsen, er enig med McGavin.

 - Dette er først og fremst en påminnelse om hvor utrolig mye vi ennå ikke vet om verdens natur. Det er fortsatt mange områder hvor mennesker ikke har satt sin fot - og det oppdages mange nye dyrearter hvert eneste år som kan gi oss ny og verdifull kunnskap, sier professoren til Dagbladet.

- Ikke minst i områder der naturen er truet av avskoging og annen ødeleggelse av dyrenes naturlige miljø.

Han karakteriserer funnet som veldig spesielt, men poengterer at det ikke er oppsiktsvekkende i seg selv å finne nye arter.

Unikt økosystem
 - Det finnes hundretusenvis, kanskje flere millioner, av insektsarter og andre dyr som vitenskapen ennå ikke har beskrevet. Vi kjenner nok til de fleste pattedyr og fugler, mens det finnes flere tusen fisk og frosk som ingen har studert. Særlig gjelder dette i tropiske områder, sier Amundsen.

- Mange tropiske land er fattige, så her må den rike delen av verden trå til.

Amundsen er enig i at det er et unikt og veldig spennende økosystem som  nå er funnet.

- Men naturens skattkammer vil nok åpenbare mange flere utrolige funn, hvis vi bare bruker ressurser på å lete mens det ennå er tid, sier Amundsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling