HITTIL UKJENT: Det er oppdaget en ny tareart i Porsangerfjorden: Porsangertaren. Foto: Knut Sivertsen/HiF
HITTIL UKJENT: Det er oppdaget en ny tareart i Porsangerfjorden: Porsangertaren. Foto: Knut Sivertsen/HiFVis mer

Fant ukjent tareart i Porsangerfjorden

En hittil ukjent tareart er funnet i Porsangerfjorden i Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taren ble oppdaget av førsteamanuensis Knut Sivertsen ved Høgskolen i Finnmark, mens han forsket på kråkebollers nedbeiting av tareskogen i fjorden, skriver Altaposten.

- Vi kaller den Porsangertaren, sier Sivertsen.

Forskeren er knyttet til Kyst- og fjordøkologiprosjektet Epigraph som undersøker hva som skjer i økosystemene i Hardangerfjorden og Porsangerfjorden i Finnmark.

Under Forskningsdagene ved Høgskolen i Finnmark viste han fram bilder av den nye tarearten han har funnet.

- Det er en ukjent art og jeg har sendt den til genetisk undersøking, men svar som foreligger kan foreløpig ikke fastslå arten, sier Sivertsen.

Han oppdaget tareskogen innerst i Porsangerfjorden. Det merkverdige er at den lever på områder der taren egentlig ikke skal klare å fungere, nemlig i fjæresonen.

Forskeren har blant annet funnet et stort område med tareskog på nesten tre kvadratkilometer. Ved lav vannstand strekker taren seg halvannen meter høyere enn vannflaten.

- Det er så lite vann der at du kan gå der med støvler. Taren tåler egentlig ikke luft og tørke og lever under vann, men dette området er flere timer i løpet av døgnet tørrlagt på grunn av tidevannet. Men her lever taren likevel, skriver han på høyskolens hjemmeside. (©NTB)

OPPDAGEREN: Porsangertaren ble funnet av førsteamanuensis Knut Sivertsen ved Høgskolen i Finnmark. Foto: Inger Elin Utsi/HiF
OPPDAGEREN: Porsangertaren ble funnet av førsteamanuensis Knut Sivertsen ved Høgskolen i Finnmark. Foto: Inger Elin Utsi/HiF Vis mer