Fant ulovlig kjøtt i ny matkontroll

Offensiven mot serveringssnusket fortsetter: Ni restauranter fikk omsetningsforbud for kjøtt eller andre matvarer etter at Næringsmiddeltilsynet i Asker og Bærum slo til onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte inspektører delt inn i fire lag slo til mot 14 restauranter i de to kommunene. I seks restauranter ble det funnet kjøtt som ikke kunne spores tilbake til sitt opphav. På et av stedene fant inspektørene over 100 kilo kjøtt av blant annet kylling, som ikke hadde noen informasjon om sitt opphav.

- Det kan dreie seg om slurv, men det kan også være mer dystre årsaker, som at det her dreier seg om smuglerkjøtt. Det vet vi ikke, og vi vil gi disse restaurantene mulighet til å dokumentere hvor kjøttet kommer fra, sier avdelingslederen i tilsynsavdelingen for Næringsmiddeltilsynet i Asker og Bærum, Torhild Agnalt Østmo, til Dagbladet.

Uhygienisk

I tre restauranter, Tan Lap på Kolsås, Flamenco Pizza og Haveli Tandoori i Asker, ble det avslørt for dårlig hygiene. Dette gjaldt spesielt i disker der fersk mat skulle holdes kald.

- I en av diskene målte vi temperaturer rundt 14- 15 grader, mens det lovlige er maksimalt fire grader, sier Østmo.

Alle de ni restaurantene fikk omsetningsforbud for henholdsvis usporbart kjøtt og uhygienisk oppbevart ferskmat.

Samtidig tok Næringsmiddeltilsynet prøver av spriten som ble solgt på restaurantene. Spriten vil bli undersøkt i laboratorium, for å fastslå om den er lovlig.

Mattilsyn

I går var de fleste næringsmiddelinspektørene på Østlandet samlet på Ås for å få informasjon om det kommende mattilsynet, som skal samordne alle tilsyn som tar vare på matsikkerheten her i landet. Mattilsynet starter sin virksomhet 1.1.2004.

Også i Trondheim er det avslørt dårlig reinhold og matvarer utgått på dato. I dag vil byveterinæren legge ut ei liste på Internett, med navn på de avslørte restaurantene.

- Vi har den siste uka undersøkt 40-50 serveringssteder i Trondheim. Det er resultatet av disse undersøkelsene vi nå vil legge ut på nettet, sier byveterinær Stein Gustavsen.

Ifølge Adresseavisen ble det på en restaurant funnet to år gamle julepølser, og på restauranten Druen var kjøkkenet så møkkete at matserveringen ble stengt i et døgn.