BOA PÅ VIFT: Politiet kom tilfeldigvis over tre boaslanger da de beøkte en leilighet i Molde. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
BOA PÅ VIFT: Politiet kom tilfeldigvis over tre boaslanger da de beøkte en leilighet i Molde. Foto: OLE C. H. THOMASSENVis mer

Fant ulovlige slanger i leilighet

Krøp fritt rundt på gulvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Politiet i Molde fikk seg en overraskelse da de kom over tre boaslanger i fri dressur i en leilighet i byen. Slangene var av typen Boa Constrictor, også kjent som kongeboa.

- Vi kom over dyrene ved en tilfeldighet. Eieren av slangene er en gammel kjenning av politiet, og vi var i leiligheten i forbindelse med et helt annet oppdrag. Betjentene fikk seg en overraskelse da tre kvelerslanger krøp rundt på gulvet, sier politistasjonssjef Per Karsten Røv til Dagbladet.

Eieren er pågrepet, men er enda ikke avhørt. Han vil bli anmeldt for ulovlig dyrehold.

- Det er forholdsvis sjelden vi kommer over slike dyr i leiligheter. Eieren oppbevarte dem til vanlig i et glassbur, men da vi kom krøp de fritt rundt på gulvet. Slangene var såpass store at de ikke er helt til å lite på. Den største av de tre var over to meter, mens de to andre var på halvannen og én meter lange, sier Røv.

De tre oppførte seg rolig, selv om den minste forsøkte å gjemme seg vekk da de skulle fanges.

- Jeg tror ikke det var noen fare for at de skulle stikke av. Eieren var hele tiden til stede, og vinduer og dører var lukket, sier Røv.

Veterinær Ola Krogstad fra ble tilkalt for å ta hånd om slangene. Med hjelp fra eieren, en mann i midten av 20-årene, ble de tre frittkrypende slangene plassert i kasser og tatt med til Mattilsynet på Sunnmøre. Der ble de senere avlivet.

- Slangene var forsåvidt velholdte, og hadde nylig spist. De oppførte seg rolig da vi tok dem inn. Politiet avgjorde at de skulle avlives, sier Krogstad.

Slike slanger kan bli to til fire meter lange og kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika. Kongeboaen jakter både på bakken og i trær. Kostholdet består stort sett av fugler, mus, rotter og andre gnagere. Siden den ikke oppfører seg aggresivt er den vanlig å ha i fangenskap. Det er forbudt å oppbevare slike slanger i Norge.

Tolldirektør Bjørn Røse sier til NTB at  faunakriminalitet er et økende problem i Norge. Det smugles planter og dyr over grensen begge veier. I første halvår i år ble det gjort 17.000 slike beslag av Tollvesenet, mot 7.800 første halvår i fjor.