Fant unik runeskatt på nabogården

- Det kunne ikke stemme.

FINNESLOFTET: Bygget er datert til 1295, og regnet som norges nest eldste ikke-kirkelige bygg. Foto: Knut Finne
FINNESLOFTET: Bygget er datert til 1295, og regnet som norges nest eldste ikke-kirkelige bygg. Foto: Knut Finne Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det var helt utrolig. Jeg har gått inn og ut der utallige ganger og vært guide der tre somre, og jeg hadde aldri sett noe. Så oppdaget vi det, sier Øystein Brekke, historiker, forfatter og rune-entusiast.

Han var med som fag- og kjentmann med da en gruppe studenter fra NTNU for noen år siden inspiserte middelalderbygningen Finnesloftet på gården Finne på Voss.

Finnesloftet ble trolig oppført i 1295, og er nå regnet som Norges nest eldste bevarte ikke-kirkelige trebygning. Brekke har vokst opp fem minutters gange fra Finne. Han har siden barndommen vært opptatt av historie, middelalderen, vikinghistorie og runer. Derfor lurte han lenge på om det kunne være runeinnskrifter i Finnesloftet. Men det var det ikke. Trodde han.

- Gruppa jeg var der med studerte tradisjonelt bygghåndverk, og de gikk grundig til verks og stirret virkelig på plankene. Plutselig spurte en av dem: «Er det her en rune». Det kunne ikke stemme, husker jeg at jeg tenkte, sier Brekke.

Rik historie

Grunnen til at han ikke trodde det kunne stemme, er at historien til Finnesloftet er over gjennomsnittet godt dokumentert, både historisk og i moderne tid. Finne var den største og rikeste gården på Voss, og eierforholdene kan spores tilbake til byggingen. Og på Finnesloftet var det ingen opplysninger om runeinnskrifter. Men de var der.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer