Fant uoppdaget insekt på ebay

Den engelske professoren betalte 20 pund for plantelus fra fortiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange mennesker gjør kupp på e-bay, men få er like heldige som professor Richard Harrington i England.

Harrington, som er visepresident i Den kongelige britiske entomologforeningen, betalte 200 kroner på nettauksjonen for et fossil fra Litauen.

Fossilet viste seg å være av en hittil uoppdaget plantelus som levde for mange millioner år siden, skriver BBC News.

- Det er ikke sjelden at man finner insekter i rav, men jeg tviler på at noen har funnet ukjente insekter på Ebay. Det er en ganske uvanlig måte å finne nye arter på, sier Harrington.

Femti millioner år gammel

Plantelusen, som er tre til fire millimeter lang, er godt bevart inne i en ravklump på størrelse med en liten pille. Ravbiten skal være førti til femti millioner år gammel. 

Både insektet og treslaget den levde av forsvant fra jorda for flere millioner år siden.

- Vi undersøkte insektet og trodde vi kunne identifisere familien den tilhørte, men vi klarte ikke å finne ut arten, sier Harrington. Han sendte den til Ole Heie, en ekspert på fossile insekter i Danmark.

SLIK SER MINDARUS HARRINGTONI UT: Den hittil ukjente plantelusen kan være opptil femti millioner år gammel. Foto: Richard Harrington
SLIK SER MINDARUS HARRINGTONI UT: Den hittil ukjente plantelusen kan være opptil femti millioner år gammel. Foto: Richard Harrington Vis mer

- Ole oppdaget at det var et insekt som aldri tidligere var blitt beskrevet, opplyser Harrington.

Ville kalle den opp etter ebay

Plantelusarten har fått navnet «mindarus harringtoni» etter den britiske professoren.

- Jeg hadde opprinnelig tenkt å kalle den «mindarus ebayi», men slike flåsete navn er ikke særlig vel ansett blant fagfolk, legger professoren til.

KJØPTE FOSSIL PÅ EBAY: Professor Harrington var særdeles heldig med kjøpet. Nå har han fått plantelusen oppkalt etter seg.