Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fant «utdødd» sommerfugl på hemmelig øy

Sjeldent funn av den kritisk truede lakrismjeltblåvingen i sommer.

SJELDEN: Lakrismjeltblåvingen var fryktet utdødd, og er Norges mest truede dagsommerfuglart. I sommer er den imidlertid funnet på en øy i Oslofjorden der den aldri har vært observert tidligere. Foto: CHRISTIAN STEEL, SABIMA
SJELDEN: Lakrismjeltblåvingen var fryktet utdødd, og er Norges mest truede dagsommerfuglart. I sommer er den imidlertid funnet på en øy i Oslofjorden der den aldri har vært observert tidligere. Foto: CHRISTIAN STEEL, SABIMA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange fryktet at den kritisk truede sommerfuglarten lakrismjeltblåvinge var utdødd i Norge. I sommer har det imidlertid vært et gjennombrudd: Rundt ti individer av den lille og vakre dagsommerfuglen ble funnet på en øy i indre Oslofjord.

- Fantastisk opplevelse
Funnet er så spesielt at Roald Bengtson, som med støtte fra Direktoratet for naturforvaltning (DN) har lett etter arten i sommer, ikke tør å avsløre hvilken øy det er.

—Jeg fant først to prakteksemplarer, en veldig flott hann og hunn, 1. juli i år. Det er en fantastisk opplevelse sier Bengtson til Dagbladet.

Prekær situasjon
Bengtson har tilbrakt om lag 50 soldager fra sommeren 2007 til å lete etter arten. Før funnet i år har den ikke vært påvist siden 2007, da ett individ ble fanget på Ostøya i Bærum.

Tidligere i sommer fant han en ny bestand av den truede arten klippeblåvinge i Tvedestrand.

På 1980 og 1990-tallet kunne man finne lakrismjeltblåvingen på fire øyer fordelt på Asker og Bærum. Men spesielt utbygging og gjengroing av områder har ført til at planten lakrismjelt, som larvene er helt avhengige av, har dårligere kår.

— Situasjonen kan ikke bli mer prekær enn den er nå. For å redde arten, må man stoppe nedbygging av naturområder og rydde vegetasjon. Vi har ikke tid til å vente, sier Bengtson.

Lakrismjeltblåvingen er den eneste dagsommerfuglarten som er oppført som kritisk truet på den norske rødlista over truede arter, og Bengtson mener den er Norges aller sjeldneste.

Forslag om handlingsplan
Dårlige somre med lite sol har også vært et problem for arten.

— Vi antok at den var borte, og hadde ikke stor tro på at det gikk an å finne eksemplarer. Det er veldig gledelig at den nå er funnet igjen, sier seniorrådgiver i DN, Øystein Størkersen.

Han opplyser at det er fremmet forslag om å utarbeide en handlingsplan for denne og andre truede sommerfuglarter i Oslofjord-området.

Fra før er det utarbeidet handlingsplaner for å redde to andre sommerfuglarter i Norge, men ingen av dem er så truet som lakrismjeltblåvingen.

- Det er avgjørende å få i gang tiltak for å gjenskape sommerfuglens habitat, og fremme lakrismjelten der. Man kan også tenke seg å avle fram arten ved å hente eksemplarer fra andre land, sier Størkersen.

Det finnes flere blåvingearter i Norge, og de ulike artene ligner mye på hverandre for et utrent øye.

FANT SOMMERFUGLEN: Roald Bengtson har lett siden 2007 etter lakrismjeltblåvingen. PS: Sommerfuglene tar ikke skade av å holdes på glass mens de undersøkes, og slippes ut i naturen igjen etterpå. 'Foto: CHRISTIAN STEEL, SABIMA
FANT SOMMERFUGLEN: Roald Bengtson har lett siden 2007 etter lakrismjeltblåvingen. PS: Sommerfuglene tar ikke skade av å holdes på glass mens de undersøkes, og slippes ut i naturen igjen etterpå. 'Foto: CHRISTIAN STEEL, SABIMA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!