Fant «utdødd» sommerfugl på hemmelig øy

Sjeldent funn av den kritisk truede lakrismjeltblåvingen i sommer.

SJELDEN: Lakrismjeltblåvingen var fryktet utdødd, og er Norges mest truede dagsommerfuglart. I sommer er den imidlertid funnet på en øy i Oslofjorden der den aldri har vært observert tidligere. Foto: CHRISTIAN STEEL, SABIMA
SJELDEN: Lakrismjeltblåvingen var fryktet utdødd, og er Norges mest truede dagsommerfuglart. I sommer er den imidlertid funnet på en øy i Oslofjorden der den aldri har vært observert tidligere. Foto: CHRISTIAN STEEL, SABIMA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Mange fryktet at den kritisk truede sommerfuglarten lakrismjeltblåvinge var utdødd i Norge. I sommer har det imidlertid vært et gjennombrudd: Rundt ti individer av den lille og vakre dagsommerfuglen ble funnet på en øy i indre Oslofjord.

- Fantastisk opplevelseFunnet er så spesielt at Roald Bengtson, som med støtte fra Direktoratet for naturforvaltning (DN) har lett etter arten i sommer, ikke tør å avsløre hvilken øy det er.

—Jeg fant først to prakteksemplarer, en veldig flott hann og hunn, 1. juli i år. Det er en fantastisk opplevelse sier Bengtson til Dagbladet.

Prekær situasjonBengtson har tilbrakt om lag 50 soldager fra sommeren 2007 til å lete etter arten. Før funnet i år har den ikke vært påvist siden 2007, da ett individ ble fanget på Ostøya i Bærum.

Tidligere i sommer fant han en ny bestand av den truede arten klippeblåvinge i Tvedestrand.

På 1980 og 1990-tallet kunne man finne lakrismjeltblåvingen på fire øyer fordelt på Asker og Bærum. Men spesielt utbygging og gjengroing av områder har ført til at planten lakrismjelt, som larvene er helt avhengige av, har dårligere kår.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer