Fant «utryddet» hakkespett

- Som å finne Elvis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1920-tallet har hakkespetten med det engelske navnet «Ivory-billed Woodpecker» vært regnet som utryddet. I februar i fjor observerte imidlertid amerikaneren Gene Sparling en uvanlig stor rødtoppet hakkespett da han var ute og padlet i et naturreservat i Big Woods i den amerikanske delstaten Arkansas. Han hadde ikke sett noe lignende før, så han kontaktet et amerikansk fuglemagasin, skriver BBC.

Siden da har det pågått et intensivt letearbeid for å finne fuglen «alle» trodde var død. Mer enn 50 eksperter og biologer har vært involvert i jakten.

I løpet av de seneste 60 årene har det blitt gjort flere lignende søk, men ingen har resultert i annet enn falske forhåpninger.

På film

Letearbeidet har resultert i flere antatte observasjoner av hakkespetten det seneste året, men det var ikke før i går at fuglen ble filmet. Fuglearten har derfor nå skiftet status fra utryddet til utrydningstruet.

- Dette er stort. Rett og slett stort. Det er på en måte det samme som å finne Elvis, sier Frank Gill i den amerikanske miljøvernsorganisasjonen «National Audubon Society» til BBC.

«Ivory-billed Woodpecker» er blitt regnet som selve symbolet på de store ødeleggelsene av den amerikanske villmarken. Den er omtrent like stor som en kråke og er med det en av verdens største hakkespetter. Den har en blå-sort farge og store, hvite flekker på vingene og i nakken. Nebbet er hvitt som elfenben, hunnene har mørkt hår på toppen av hodet, hannene har rødt.

STO OPP FRA DE DØDE: Man trodde i alle fall den var død, den store hakkespetten. I går ble den festet til film.