Fant vann på Mars

Den europeiske romorganisasjonen ESA melder at de har gjort det første bekreftede funnet av frossent vann på Mars-overflaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Europas romsonde har identifisert frossent vann på planetens sørlige pol, sier Jean-Pierre Bib-ring ved det europeiske romsenteret ESA i Darmstadt i Tyskland, ifølge nyhetsbyrået AP.

Vannfunnet er av ESAs romsonde «Mars Express», som går i bane rundt Mars og blant annet tar bilder av planeten og kartlegger mineralsammensetningen på dens overflate ved hjelp av et spektrometer.

På overflaten

Det er tidligere funnet is under overflata på Mars, blant annet av NASAs «Mars Odyssey». ESA-forskerne mener imidlertid at isfunnene de nå har gjort er første gang man har et bekreftet funn av vannbasert is på overflaten .

- Du ser på bildet, ser på fingeravtrykket og sier dette er vannis. Dette er første gang det er blitt oppdaget på bakken. Dette er den første direkte bekreftelsen, sier Allen Moorehouse, sjef for ESA-ekspedisjonen, ifølge AP.

- Funnet vann før

Den norske romfartseksperten Erik Tandberg heller imidlertid kaldt vann i blodet på mange av Mars-entusiastene som nå tar av.

- Det er funnet is med innhold av frossent vann på overflaten på polene på Mars også tidligere, sier Tandberg til Dagbladet.no. Ut fra det han har hørt fra ESAs pressekonferanse mener han at det egentlig ikke er så mye nytt å hisse seg opp over.

- Men nervene til mange er jo litt tynne når det gjelder Mars nå, sier Tandberg.

Spenning

Sjelden har det vært så mye spenning knyttet til romekspedisjoner som det er akkurat nå, med de to pågående Mars-ekspedisjonene fra ESA og NASA. Begge Mars-ekspedisjonen har som hovedformål å lete etter vann på den røde planeten, og etter spor etter nåværende eller tidligere liv på planeten.

Vannfunn vil også bety mye for eventuelle framtidige menneskelige ekspedisjoner til Mars.

Følg Mars-ekspedisjonene på www.dagbladet.no/mars

SKAPT AV VANN? Den europeiske romsonden «Mars Express» har sendt hjem mange flotte bilder de siste dagene. Her er området Reull Vallis, en ravine eller kløft som ESA-forskerne mener kan være gravd ut av vann.
MYSTERIUM: Vi vet nå mer om Mars enn noensinne, men mysteriet med den røde planet er langt fra løst. Dette bildet er tatt fra jorden, og er det beste mars-bildet tatt fra jorden noensinne.
VANNBEVIS: Spektrometeret på «Mars Express», som analyserer mineralforekomster på planeten fra lang avstand, har tatt disse «bildene», som er bekreftelsen på at det er vannbasert is på Mars. Bildet til høyre er det som er synlig for øyet, det i midten representerer karbondioksid (CO{-2}) eller tørris, mens bildet til venstre viser vannforekomster (H{-2}O).