Fant våpen knyttet til Palmedrapet

En svensk avis fant det mulige drapsvåpenet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden slutten av 80-tallet har det såkalte «mockfjärdsvåpenet» vært det viktigste våpensporet til det svenske politiets Palmegruppe. Det er dette våpenet svenske Expressen nå har funnet.

Viktig spor

«Mockfjärdsvåpenet» ble brukt til et postran i Mockfjärd i 1983. Blyisotopsammensetningen i en kule som dengang ble funnet på ransstedet er identisk med isotopsammensetningen i kulen som for 20 år siden drepte daværende statsminister Palme. 

Palmegruppen er ifølge Expressen vært mer eller mindre overbevist om at kulene kom fra samme våpen. Og i over 20 år har de lett etter revolveren.

De har hatt mange avhør med ranerne, og forsøkt å finne stedet hvor våpenet dengang ble dumpet. Utallige søk i sjøer rundt om i Borlänge-traktene ga ingen resultat.

Fikk tips

Så fikk Expressen et tips om hvor våpenet kunne ligge. Tipseren oppga en 100 meter strekning langs en innsjø i Dalarne hvor våpenet skulle ligge.

Avisa anså tipset for såpass nøyaktig og troverdig at de bestemte seg for å reise ut. Etter tre timer i vannet i går ettermiddag fant dykkeren våpenet.

NYTT FUNN:Den svenske avisa Expressen fant i går et våpen som kan knyttes til drapet på den svenske statsministeren Olof Palme i 1986. Foto: Odd Wentzel
NYTT FUNN:Den svenske avisa Expressen fant i går et våpen som kan knyttes til drapet på den svenske statsministeren Olof Palme i 1986. Foto: Odd Wentzel Vis mer

Avisa overleverte så funnet til det svenske politiets Palmegruppe.

- Dette er svært interessant, sier Stig Edqvist, Palmegruppens sjef.

- Nå må vi først konstatere at dette faktisk er rett våpen. Så blir det selvfølgelig en teknisk undersøkelse og prøveskyting, om det lar seg gjøre rent praktisk, sa Edqvist til Expressen i går.

I dag bekrefter politiet overfor NTB at revolveren avisa fant er «mockfjärdsvåpenet».

Funnet av revolveren, en Smith & Wesson .357 magnum, kan få stor betydning for etterforskningen av drapet på Olof Palme 28. februar 1986.

Les andre artikler om den tidligere statsministeren her.

Fant våpen knyttet til Palmedrapet